Olivas – Kúsok Španielska v centre Banskej Bystrice

SPRÁVY
2 /

Poznáte Mallorku, španielsky ostrov ležiaci v západnej časti Stredozemného mora, asi 200 kilometrov od Valencie, Barcelony a Alžíru? Kúsok z jeho atmosféry si môžete vychutnať priamo v meste pod Urpínom.

Na Námestí Štefana Moysesa č.2 pod bránou k SteakHouse prídete v pokračovaní cesty k nenápadnému obchodíku s názvom Olivas. A to je ono. Pani Monika Paráková vás privíta s prirodzeným úsmevom a svojou bezprostrednosťou.

„S priateľom sme žili dlhé roky v Španielsku na ostrove Mallorca. Do Banskej Bystrice sme prišli pred dvomi rokmi, keď sa nám mal narodiť synček. Priateľ mal takú myšlienky, aby sme sem priniesli niečo španielske, tak sa nám vlani podarilo otvoriť tento obchodík,“

vysvetľuje vznik Olivas-u.

Okrem španielskej keramiky, prírodných mydiel, sušeného ovocia vás zaujmú rôzne druhy olív z rodinnej španielskej farmy a lisovaného olivového oleja, ktorý sa tu aj čapuje.

„Ponúkame originálne balený olej vo fľaškách, ale aj nefiltrovaný olivový olej s dužinou tak trochu zakalený, ale je ho dosť ťažko zohnať. Máme aj filtrovaný panenský olivový olej alebo klasický vhodný na vyprážanie,“

dodáva sympatická pani Monika.

Okrem toho sú v ponuke Olivas španielske čokolády z čistého kakaa bez margarínu, a španielska káva. Špecialitou sú vzácne medy z vresu, pomarančového kvetu, rozmarínu, tymiánu či eukalyptu, nájdete tu jemné sušienky z Mallorky, zaváranú španielsku zeleninu a už aj biele tuniaky. Olivas má až 70 druhov španielskeho korenia, pokiaľ sa rozhodnete pre prípravu jedla z južanskej kuchyne.

Na palici zavesenej pod stropom visia v predajni nádherné celé sušené šunky nazývané Jamón.

„Je to sušené bravčové mäso zo špeciálne chovaných prasiat bielych serrano i čiernych ibérico. Prasatá sú vo voľných výbehoch napríklad v dubových hájoch. Cena sa odvíja od toho, na čom boli chované a ako dlho sa sušilo mäso,“

dostávame odpoveď na naše zvedavé otázky, čo sú to za veľké stehná. Inak sa najlepšie režú špeciálnym nožom na tenučké plátky, aby ste si mohli sušenú šunku náležite vychutnať.

Majitelia obchodíka Olivas by radi rozšírili jeho ponuku aj o originálne španielske vína z Mallorky, kam sa pôjdu pozrieť k priateľom cez leto. Všetko si zabezpečujú sami, pretože z minulého pobytu na stredomorskom ostrove im zostali dobré kontakty na miestnych obchodníkov a farmárov.

Skúste si chuť slnečného Španielska takpovediac na vlastnom jazyku koži a príďte sa pozrieť do Olivas-u pod bránou na Námestí Š. Moysesa. Neoľutujete.
Tento článok vznikol v rámci projektu portálu Bystricoviny.sk, prostredníctvom ktorého prezentujeme miestnych banskobystrických podnikateľov. Ak aj Vy robíte niečo zaujímavé a chcete, aby o Vás ľudia vedeli viac, ozvite sa nám na info@bystricoviny.sk

Zdroj: Bystricoviny.sk, www.olivas.sk