Foto: Na Španej Doline varili štiarc

SPRÁVY
0 /

Typické jedlo dedín z okolia Banskej Bystrice – štiarc varili v sobotu popoludní na Španej Doline. Tamojší penzión Klopačka pripravil popoludnie pre gurmánov spojené so súťažením a ochutnávaním tradičného štiarcu, tancom a ľudovou hudbou. Zo súťaže vo varení štiarcu vám prinášame fotoreportáž .

Štiarc, niekde aj štirc, či trhanica je veľmi sýte jedlo a v každej obci sa robí trochu inak. Pripravuje sa podobne ako zemiaková kaša: očistené, na drobno pokrájané zemiaky varíme v osolenej vode až do rozvarenia. Po roztlačení sa nechá kaša zovrieť a premieša sa s múkou, až vznikne husté zemiakové cesto. Po vychladnutí sa cesto trhá a kúsky sa prihadzujú do kastróla s uškvarenou slaninkou, v iných regiónoch sa malé kúsky cesta kladú na misu a pridáva sa k nim kôpka bryndze, alebo maslo. Jedlo sa zapíja čerstvým, alebo kyslým mliekom. Takúto špecialitu poznajú i v ďalších dedinách v okolí Banskej Bystrice – v Riečke, Tajove, Kordíkoch, Králikoch, v Starých Horách i v niektorých obciach na Horehroní.

img_4224

Na podujatí si prišli na svoje aj deti.

img_4346Na akciách tohoto typu nikdy nemôže chýbať dobrý slovenský folklór.

img_4016Súťažiaci pri plnení disciplíny.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Mirka Chabadová)