Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali v apríli a v máji kontroly v zariadeniach spoločného stravovania so zameraním na hygienu, označovanie a vysledovateľnosť mäsa. ÚVZ nedávno zverejnil výsledky.
Hygienické kontroly prebiehali v jednotlivých regiónoch v súvislosti s opakujúcimi sa kauzami na spoločnom trhu, klamaním spotrebiteľa a vytváraním zdravotného rizika pri používaní živočíšnych potravín. Zamerali sa na prevádzky zariadení spoločného stravovania.
Celkom v čase od 10. apríla do 2. mája 2013 skontrolovali RÚVZ 1 040 prevádzok zariadení spoločného stravovania. Z uvedeného počtu v 296 (28 %) prevádzkach zistili nedostatky, ktoré našli aj v banskobystrických prevádzkach.
Kontrolóri udelili 227 blokových pokút v celkovej výške 10.655 eur a uložili 183 opatrení. Najčastejšie to boli: likvidácia závadného mäsa, zákaz prípravy a podávania pokrmov z tepelne neopracovaného mäsa alebo okamžité stiahnutie potravín po dátume spotreby.
Banskobystrické prevádzky po kontrole RÚVZ BB:
Reštaurácia Šelka, Medený Hámor 29
– znečistené steny a strop v zariadení
Reštaurácia a bufet v objekte krytej plavárne Štiavničky
– poškodený drez na umývanie koreňovej zeleniny
Koliba u sv. Krištofa, Uľanská cesta 170
– znečistené steny a strop v kuchyni
Hotel Dixon, Švermova 32
– znečistené steny a opadaná omietka v kuchyni
Chilli pizza – Ristorante v Europa SC, Na Troskách 25
– zmrazovanie chladeného surového mäsa – hovädzia sviečková (dodávateľ METRO)
Reštaurácia Papuča, Spojová 19
– skladovanie potravín po uplynutí doby spotreby : plesnivec – mäkký zrejúci polotučný syr s bielou plesňou na povrchu, miestami opadaná omietka zo stropu v kuchyni
Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb Senium, Jilemnického 48
– poškodený umývateľný náter na stenách komunikačných chodieb
Zdroj: RÚVZ BB

















