Naša čitateľka Dorota Martincová nás pozvala na zvláštnu večeru v bývalej ZŠ Tatranská 10 na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová. V sobotu 16.februára sa tu konala zaujímavá akcia pod názvom „Bystrické vegánske večere“.
Neodolali sme a prišli sme sa pozrieť medzi banskobystrických „vegánov“. Ešte predtým sme si na internete našli zopár informácií o tomto spôsobe stravovania. Ide ešte o prísnejšie ponímanie bezmäsitej vegetariánskej stravy, v tomto prípade vegánskej. Tak sa nazýva jedlo rastlinného pôvodu, ktoré neobsahuje žiadne živočíšne produkty (okrem mäsa ani mlieko, mliečne výrobky vajcia a podobne). Je to však aj o filozofii a životnom štýle, o odmietaní akéhokoľvek využívania živočíchov pre potreby ľudí, v konečnom dôsledku o zdravom stravovaní sa.
Pre „mäsožravcov“ to znie trochu čudne, ale prečo to neskúsiť? Prvá „Bystrická vegánska večera“ sa uskutočnila v januári a súdiac podľa ohlasov na facebooku mala úspech. Aj na druhú vo februári prišlo dosť ľudí najmä zo Sásovej. Ako sme zistili na mieste činu, schádzajú sa tu mladí i vekom starší, muži i ženy, nikto tu nerobí žiadne rozdiely. Dokonca okrem vegánov sem prichádzajú aj nevegáni, ako my.
Víta nás sympatická Dorota Martincová z Komunitného centra Sásová, ktorá celú akciu aj so spolupracovníkmi pripravila. „Je to už naša druhá spoločná Bystrická vegánska večera. Naši priatelia sem prídu s nejakým vegánskym jedlom, ktoré sami pripravili, tu sa môže dokončiť a upraviť. Zo všetkých prinesených pokrmov sa vytvorí spoločný vegánsky stôl. Pri každom jedle je lístok s číslom a obsahom. Návštevníci večere, medzi ktorými sú aj nevegáni, môžu potom ochutnať z každého pokrmu,“ hovorí Dorota.
Ako sa pomaly schádzali hostia na večeru, na spoločnom stole pribúdalo všakovakých jedál. Od ovocných, cez sladké zákusky, cestoviny, kaše, šaláty, zeleninové placky čo rôzne pečivá. Vyzerali veľmi chutne. Na prvý pohľad nepoznáte, že ste na originálnej vegánskej večeri. „Domáce kuchárky a kuchári prinesú zo svojej kuchyne vždy niečo nové a svoje recepty zapisujú do zošita . Keď ich tam bude viac, tak ich vydáme možno aj knižne. Ide nám o to, aby sa tu ľudia stretli pri dobrom a zdravom jedle, ktoré spoločne zdieľajú, Môžu sa tu rozprávať o jedle, zdravej výžive, ekológii a živote. Zároveň chceme takýmto spôsobom dávať ľudí dokopy, bez rozdielu veku či pohlavia, práve cez jedlo, ktoré nás spája. Vytvára sa tak zaujímavá komunita ľudí, ktorí si majú čo povedať,“ dodáva Dorota Martincová.
Stihli sme si urobiť zopár fotografií a prítomná už volajú Dorotu, aby oficiálne otvorila druhú Bystrickú vegánsku večeru. Po krátkom predslove sa všetci zhromažďujú pri spoločnom stole a naberajú si z pripravených jedál podľa chuti a ich zloženia, ktoré je napísané na očíslovaných lístkoch, ku ktorým existuje aj napísaný recept.
Nechávame „vegánov“ užiť si takpovediac svoje vlastné kulinárske umenie, o ktoré sa navzájom podelili. Zistili sme, ako jednoducho a užitočne sa dá vytvárať zaujímavá komunita ľudí z najväčšieho banskobystrického sídliska (ale aj z celého mesta), ktorí by bez nápadu mladých ľudí z Komunitného centra Sásová trávili sobotňajší večer tak, ako vždy. Možno sami alebo len v úzkom kruhu rodiny či priateľov. Takto sa spájajú cez vegánske jedlo, ktoré spoločne zdieľajú v novom kolektíve. Je to o netradičnej gastronómii a zdravej výžive, ale najmä o novej filozofii života.
Nabudúce už prídeme neoficiálne, možno niečo prinesieme a samozrejme aj ochutnáme. Teraz sme nechceli rušiť, iba sa podeliť aj s vami, našimi čitateľmi o novú skúsenosť, ako sa dá celkom príjemne spájať ľudí v tomto dynamickom svete plnom stresov a zhonu. Napokon to môžete skúsiť v marci aj vy.
Viac informácií nájdete na www.facebook.com/BystrickeVeganskeVecere.
Zdroj: Bystricoviny.sk