FOTO: Bystričania sa lúčili so starým rokom 2022 a vítali Nový rok 2023 aj bez ohňostroja

KULTÚRA
9 /

Banskobystrické námestie ožilo aj na prelome rokov. Na Silvestra aj Nový rok sa ľudia zabávali pri kultúrnom programe, v nedeľu si zároveň si pripomenuli 30. výročie vzniku Slovenskej republiky. Tentoraz chýbal tradičný ohňostroj.

Silvestrovský večer na Námestí SNP znel hudobným vystúpením, odpočítavaním posledných minút starého roka a diskotékou so šlágrovými hitmi.

Na pódiu sa predstavila  kapela Puding pani Elvisovej a svoje umenie predviedlo Duo Kyselí Krastafci. Posledné sekundy starého roka 2022 sa odpočítavali prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky a prvé minúty nového roka 2023 na diskotéke pod holým nebom spríjemnili najznámejšie oldies hity.

Nový rok sa na hlavnom bystrickom námestí oslavoval aj v nedeľu počas prvého januárového dňa. Najskôr zaspievala svoje najkrajšie skladby Sima Magušinová a po nej sa ľuďom prihovoril z pódia banskobystrický primátor Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

„Všetkým želám veľa zdravia a rodinnej pohody. Hľadajme k sebe cestu, viac komunikujme, nie však len cez sociálne siete. Nájdime si viac času na stretnutia so svojimi rodinami, priateľmi a známymi. Nech je rok 2023 štedrý v zdraví, bohatý v múdrosti a najmä plný ľudskosti.“

Následne nasvietili budovu Europa Business Center, čím si Banská Bystrica symbolicky  pripomenula nielen prvé hodiny roka 2023, ale aj 30. výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Práve 1. januára 1993  sa totiž naša krajina vydala na éru samostatnosti.

Zdroj: (tom) a mesto BB, Foto: Ján Miškovič