Do Európy prichádza z Afriky nový nebezpečný viariant korovírusu, odborníci majú veľké obavy

SPRÁVY
3 /

Aktuálne najrozšírenejší variant Delta spôsobil v mnohých krajinách najhoršiu epidemiologickú situáciu od vypuknutia pandémie, a teraz je tu riziko ešte horšej mutácie.

„Nie je nič horšie, ako nový variant koronavírusu, ktorý sa objavil v Juhoafrickej republike,“

tvrdí nemecký odborník v oblasti zdravotníctva Karl Lauterbach. Viacerí vedci z celého sveta majú obavy.

Belgicko oznámilo, že zachytili prvý prípad nového koronavírusu zatiaľ označovaného ako B.1.1.529 pôvodom z Juhoafrickej republiky. Ide o prvý prípad tohto variantu v Európe.

„Máme prvý potvrdený prípad tohto variantu,“

uviedol belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke.

Infikovaná osoba nebola zaočkovaná a predtým nemala COVID-19. Minister zdôraznil, že zatiaľ netreba robiť paniku, a dodal, že belgická skupina pre hodnotenie rizika COVID-19 analyzuje situáciu.

Správu potvrdil aj belgický virológ Marc Van Ranst na svojom profile na sociálnej sieti Twitter. Vírus zachytili pri občanovi, ktorý sa vrátil z Egypta. Pozitívny PCR test mu vyšiel 22. novembra, píše BBC Vedci plánujú variant s oznčením B.1.1.529 pomenovať „Ní“.

„Je to neuveriteľne silne zmutovaný vírus. Tento variant nás prekvapil. Urobil veľký skok v evolúcii,“

uvádza profesor Tulio de Oliveira, riaditeľ epidemiologického centra v JAR. Pre BBC uviedol, že nový variant vznikol nezvyčajnou konšteláciou mutácií a je veľmi odlišný od iných variantov, ktoré doteraz kolovali po svete.

„Ní“ má až 32 mutácií, čo je podľa virológov vážny problém. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu. Kvôli veľkému riziku, ktoré predstavuje, sa v piatok 26. novembra zišli predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, aby kvalifikovali nový variant a rozhodli, či ho zaradia medzi tie, ktoré „vyvolávajú obavy“.

Obavy už majú ale viaceré krajiny sveta. Veľká Británia, Izrael, Singapur či Japonsko už pristúpili k razantnému obmedzeniu vstupu ľudí z JAR, Mozambiku, Namíbie, Lesotha, Botswany, Eswatini( bývalé Svazijsko) či Zimbabwe.

Prvé pozitívne vzorky s týmto variantom koronavírusu potvrdili už aj v Izraeli a Hongkongu.

Virologička Tatiana Betáková, ktorá pôsobí v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied a na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v rozhovore vysvetľuje, čím je novoobjavený variant, ktorý by mal dostať pomenovanie „ní“, nebezpečnejší v porovnaní s deltou,

„Zistilo sa, že tento variant má veľký zoznam mutácií a mohol by mať zvýšenú prenosnosť, ale mohol by byť tiež schopný obísť časti imunitného systému, teda byť odolnejší voči súčasným vakcínam. Treba počkať, ako dopadnú výsledky, venuje sa mu momentálne veľká pozornosť, pretože tento variant v priebehu dvoch týždňov dokázal vytlačiť deltu.“

Zatiaľ vieme, že tento variant je infekčnejší a šíri sa rýchlejšie ako delta. Pri tých mutáciám sa totiž netreba sústreďovať len na ten povrchový proteín S, ale za to šírenie, prenikanie do bunky a rýchlejšiu replikáciu sú zodpovedné práve tie proteíny, ktoré sú vo vnútri, nie na povrchu vírusu. Rýchlejšie sa šíri možno práve tým, že trochu uniká imunitnej odpovedi, čiže zjavne sa ľudia v južnej Afrike, ktorí už prekonali covid, ním mohli infikovať znova, čo zase dáva ďalšiu šancu vírusu, aby sa šíril ďalej.

Pravdepodobnosť, že to unikne z Južnej Afriky, tu je a hráme o čas, aby sa tomu prenosu zabránilo. Záleží to od toho, aké opatrenia sa príjmu. Mnohé štáty už zrušili lety z JAR. Ak by to preniklo do Európy, už nemáme šancu, aby sa to nerozšírilo aj k nám. V náš prospech teraz hrá to, že mnohé krajiny obmedzujú cestovanie, sprísňujú kontroly,“

dodáva Betáková.

Tatjana Betáková

Tatjana Betáková

Zdroj: agentúry a (tom), Foto: ilustračné