Ľubomír Motyčka: Právo na občiansky odpor proti hrubému nátlaku moci pri testovaní národa

Blog
9 /

Ak sa pravidlá menia nielen v priebehu dní, ale dokonca aj hodín, ak vyhráva hystéria chorého vodcu a vzniká chaos, ak niekto neponúka ruku priateľstva, ale diktát s vyhrážkami a nevie to ani rozumne vysvetliť, tak takýto človek na čele štátu si zaslúži občiansky odpor voči nemu.

Všímam si, ako sme sa nebadane stali vojenskou diktatúrou. O zdravotníctve hovorí minister obrany, lobista v oblasti predaja zbraní, Človek, ktorý sa okrem iného rozhodol zlikvidovať civilné letisko na Sliači. Lebo biznis je biznis. Ale to nie je téma dňa. Tak ako klamal pri vysvetľovaní vtedy, tak nedôveryhodne a nepresvedčivo pôsobí aj teraz, keď hlava – nehlava organizuje celoplošné testovanie národa z vôle vodcu.

Minister zdravotníctva je len trápna figúrka, ktorá sa už ani poriadne nevyjadruje. Ktovie, kedy ho oslovuje Duch svätý a kedy už len pokorne poslúcha vodcu, neuveriteľne ctižiadostivý a neschopný exemplár politika.  O ministrovi vnútra takmer nechyrovať. A všetko sa neustále mení. Ešte aj na hodinovej tlačovke povedia raz jedno, inokedy druhé. Osočujú a  tárajú…

No ja chcem teraz o inom. Na dobrovoľné testovanie si náš vodca vymyslel toľko sankcií ako nejaký juhoamerický diktátor No ale zlyháva armáda, preťažené zdravotníctvo to nestíha, nedarí sa mu získavať dostatok ľudí do tímov na odberné miesta, pred ktorými stoja hodinové rady ľudí kvôli modrému papieriku – falošnej priepustke na slobodu. Toto dokáže len  trápny šašo, urážajúc ľudí, zhadzujúc zodpovednosť i prípadnú vinu na iných.

Áno, sme zodpovední. To sa ukazuje v plnej šírke. Samosprávy urobili na prípravu testovania čo urobiť mali. A ľudia sú pod vplyvom vyvolanej hystérie a strachu pripravení ísť sa dať ostestovať. Mnohí kvôli vyhrážkam a nátlaku, aby mohli ísť v pondelok do práce, ale aj preto, že situácia je naozaj vážna. Nie kvôli sláve vodcu, o ktorej sníva ten šašo. A to je, napriek istej miery rizika, dobre. Neviem, či je to najsprávnejšie riešenie, lebo rozhodnutia diktátorov nikdy nie sú najlepšie, ale naozaj treba niečo robiť.

Škoda, že na nás prišla pandémia v čase historicky najhoršej vlády. Ale je to zasa dobrá škola. Veď nikto nevie, čo sa bude diať, kým dočítate tieto riadky. Aký vplyv bude mať prezidentka? Naša vláda je ešte aj nečitateľná a nevyspytateľná. Napríklad včera mobilizácia, dnes rakúska armáda..

Každý z nás je postavený pred osobné rozhodnutie. Musí to však urobiť dobrovoľne. To nemôže byť pod neprimeraným nátlakom vlády a najnovšie aj hlavného hygienika, ktorý vyhláškou na želanie vodcu zakazuje zamestnávateľom púšťať na pracovisko zamestnancov bez preukázania sa negatívnym testom na zdrape modrého papierika z celoplošného testovania.

Veď tu už vláda  ani ten jej obézny sluha nerešpektujú najvyššiu veliteľku ozbrojených síl a prezidentku republiky. Za tejto situácie má každý občan v zmysle Ústavy SR právo  postaviť sa takémuto hrubému nátlaku a porušovaniu občianskych práv postaviť sa na odpor. Tak to budú mať advokáti a súdy kopec roboty…

Áno, ľudia na testy pôjdu. Ale chodia aj na hroby. Môj známy včera vyčistil žalúdok policajtovi, ktorý sa pokúšal o kontrolu pohybu. Strážca zákona uznal jeho racionálne argumenty a spolu sa dohodli na nerešpektovaní nezmyslov. A potom autom, v čase zákazu vychádzania, prešiel pol Slovenska. Už ho nikto nezastavil…

Aj ja sem – tam možno porušujem zákaz vychádzania. Policajtov som však ani nevidel. Asi sa nikomu nechce robiť špinavú robotu. A ľudia sa dokážu rozumne rozprávať aj s uniformou. Ja som pripravený v prípade kontroly požadovať dvojmetrový odstup, neplatením pokuty a zastrájaním sa zákonom. Napokon okolo mňa je vždy dosť takých, ktorí sú rovnako naladení.

Lebo niečo iné je zodpovednosť a niečo iné právo na občiansky odpor alebo neposlušnosť, keď vám niekto siahne na vaše ústavné práva pod akoukoľvek zámienkou, ktorú vyhlási za nové pravidlá hry. Som rizikový a mám aj vek. Preto nepôjdem. Mňa nedostatočne pripravené testovanie ohrozuje. Ak porušujem niektoré čudne stanovené podmienky zákazu vychádzania, tak iba v nevyhnutnej miere a v čase, keď okolo mňa ide čo najmenej ľudí. No a potom som obklopený borovicovým lesom. Nestretávame sa ani rodina a ani vnúčence. Lebo treba byť zodpovedný.

Za prejav zodpovednosti však považujem aj svoju (a nielen svoju) zatiaľ tichú občiansku neposlušnosť a postavenie sa na odpor voči neprávu. Lebo zdravý rozum je viac ako pochlebovanie tupej moci…

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka