Prieskum potvrdil pozíciu novozaregistrovanej strany HLAS – sociálna demokracia za OĽaNO

SPRÁVY
2 /

Agentúra Polis Slovakia robila prieskum v dňoch 4. – 9. septembra 2020 na vzorke 1217 respondentov pre reláciu TV JOJ „Na hrane“. Potvrdil sa tesný súboj Matovičovho hnutia OĽaNO s Pellegriniho stranou HLAS – sociálna demokracia, ktorú v piatok zaregistrovali.

OĽaNo si udržuje tesné vedenie pred stranou HLAS, SaS pred Smerom

Z tohto prieskumu vyplýva, že ak by sa konali voľby tento víkend, vyhralo by ich hnutie OĽaNO s vyše 20 percentami. Nasleduje HLAS – sociálna demokracia, ktorá by získala 16 percent. Z koaličných strán si polepšila len Sloboda a Solidarita so ziskom 11,6 percenta hlasov. Smer klesol na 8,8 %.

Kotlebova ĽSNS by získala 8,5 percenta a Sme rodina 7 percent. Do parlamentu by sa dostalo aj SMK s 5,5 percentami.

Naopak brány parlamentu by neprekročili KDH, Progresívne Slovensko, Za ľudí, Most-Híd, Dobrá voľba, SNS, Vlasť ani Slovenské hnutie obrody.

Zo strán, ktoré by sa podľa septembrového prieskumu agentúry Polis Slovakia by strany súčasnej vládnej koalície so 75 mandátmi nemali nadpolovičnú väčšinu (dnes majú so stranou Za ľudí ústavnú väčšinu 95 poslancov), čo je pol roka po parlamentných voľbách prekvapujúce zistenie.

Prieskum

Otázka č.1: Keby boli parlamentné voľby tento víkend, ktorú stranu, hnutie alebo koalíciu by ste volili? (Preferencie sú vyrátané z 58 % účasti. 30 % respondentov bolo nerozhodnutých, 12 % by určite nevolilo):

Strana, hnutie, koalícia

%

Mandáty
OĽaNO+NOVA+KÚ+Zmena zdola 20,7

40

HLAS – Sociálna demokracia 16

31

SaS 11,6

22

SMER-SD 8,8

17

Kotlebovci ĽS NS 8,5

16

SME RODINA 7,0

13

SMK-MKP 5,5

11

KDH 4,9
Progresívne Slovensko 4,8
Za ľudí 3,9
Dobrá voľba 2,8
Most-Híd 2,5
SNS 1,4
VLASŤ 1,3
Slovenské hnutie obrody 0,3

Otázka č.2: Venuje podľa vás vláda dostatočnú pozornosť ekonomickým opatreniam a pomoci v boji s koronakrízou? (Dopočet do 100 v tabuľke je bez medzisúčtov)

Rozhodne áno

9,3 %

Skôr áno ako nie

30,4

Áno

39,7

Skôr nie ako áno

26,4

Rozhodne nie

18

Nie

44,4

Neviem

15,9

Nová strana HLAS – sociálna demokracia je už zaregistrovaná

Strana HLAS – sociálna demokracia opakovane potvrdila trend posledných mesiacov, že si na slovenskej politickej scéne už našla trvalé miesto ešte pred samotným vznikom a stala s a z nej najsilnejšia opozičná strana, ktorá šliape na päty vládnej koalícii na čele s Igorom Matovičom.

Líder strany HLAS – sociálna demokracia Peter Pellegrini v piatok v Banskej Bystrici na tlačovej besede vyhlásil:

„Som nesmierne rád, že môžem v mojom rodisku oznámiť občanom Slovenskej republiky oznámiť, že dnes bola oficiálne zaregistrovaná naša politická strana HLAS – sociálna demokracia. Preto 11. september bude aj dátumom  jej narodenia. Práve v Banskej Bystrici sme pred dvomi mesiacmi zahájili našu spanilú jazdu Slovenskom nazvanú Pelletón, na ktorej sme navštívili všetky regióny a stretli sa s tisíckami občanov, ktorí nás podporujú, čo si veľmi vážime a zo srdca im ďakujeme. Dnešným dňom začína v živote našej strany nová politická etapa a verím, že bude úspešná.“

Petičný vybor novovznikajúcej strany predložil k registrácii na Ministerstvo vnútra SR 14. augusta 2020 potrebné dokumenty aj s 94 414 podpismi občanov. V zákonnej lehote 30 dní došlo k oficiálnemu zaregistrovaniu novej strany HLAS – sociálna demokracia.

V súčasnosti má táto strana v NR SR 11 poslancov. Na najbližšej parlamentnej schôdzi poslanci tejto strany požiadajú kolegov o uznanie nového poslaneckého klubu HLAS – sociálna demokracia. Aj keby to poslanecký zbor neschválil, bude to významná opozičná poslanecká skupina v Národnej rade.

Zdroj: (tom) a Polis Slovakia, Foto: ilustračné