Ľubomír Motyčka: Poďme do múzea

Blog
1 /

Najskôr poďakovanie Matovičovi a jeho verným ovečkám. Lebo inak by som sa to nedozvedel. Ja čítať Matovičove statusy nechodím. Zato on na moje asi áno. Alebo mu to dodal nejaký udavač?

Z protestnej demonštrácie voči nemu v Banskej Bystrici si ukradol jednu fotku. Tú s transparentom. A úžasne zhovädil ľudí, ktorí to nešikovne napísali. Akoby on bol majstrom slova a rozumu. Nabudúce prosím pán Matovič, uviesť aspoň autora. Patrí sa to, Ja viem, bojíte sa, že budem slávnejší.

Toto publikovanie malo úspech. Kde kto po Matovičkovi opakoval. V jednom prípade aj jedna bystrická stránka. Uverejnila len fotku. Možno tam ešte aj je. Keď som sa pozrel, bolo k tomu okolo 60 komentárov. K čomu? Oni nevedia. Ale, baran zavelil, stádo bľačí.

 

No a teraz k veci.  Konečne po troch rokoch Stredoslovenské múzeum otvorilo v Banskej Bystrici Matejov dom. Po dlhých troch rokoch, aj rekonštrukcií, ale aj nekonečného byrokratického molocha.

Poďme sa pozrieť. S manželkou a samozrejme aspoň s dvoma vnúčatami. Zaujme ich to? Deti spočiatku váhali. Ale, v hre bola aj zmrzlina.

Starší vnuk hneď po vstupe ožil. On tam už pred pár rokmi predsa bol. Viackrát so školou. A tak nám sem tam robil aj sprievodcu.

Urobme si z toho malú propagáciu Banskej Bystrice. Hrdo som fotil pečatidlá či zástavu mesta s erbom. Je zrejmé, že poslanectvo ma trochu deformuje, ale aj to čo je vždy najfotografovanejšie. Meče, zlaté kalichy, trojrozmerné exponáty, ktorá zaujali deti najmenej…

Ale, ako som si všimol, zo strany od bašty ich veľmi zaujal výhľad na cintorín. Ale napríklad aj remeslá. Trochu mi chýbalo niečo blízke detskej duši, teda nemyslím práve na počítače. Tie tam sú, ale deti si ich obzerali skôr ako muzejné exponáty. Vnučka a manželka by pristali na nejaké pekné oblečenie.

Ale, to nič. Som rád,, že Matejov dom je konečne otvorený a prístupný pre návštevníkov. A je aj dostatočne zaujímavý. Držím palce a teším sa.

Veľmi sa teším aj na Fuggerovskú expozíciu v Barbakane. Vlani, na začiatku jesene som sa od vedúceho oddelenia cestovného ruchu na MsÚ dozvedel, že projekt – návrh expozície komisia cestovného ruchu nesmie vidieť, lebo je to autorove know how.

A tak sme sa nedozvedeli ani to, čo to bude stáť. O takomto čase by to malo byť už otvorené. Teším sa….

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: autor a SSM

Ľubomír Motyčka