COVID-19: Prísnejšie hygienické podmienky v obchodoch, viac otvorených prevádzok

SPRÁVY
6 /

Ústredný krízový štáb SR rozhodol o sprísnení hygienických podmienok v obchodných prevádzkach. Za týchto sprísnených podmienok bude možné otvoriť okrem potravín aj ďalšie prevádzky, o čom Na sobotňajšej tlačovke o tom informoval premiér Igor Matovič s ďalšími členmi krízového štábu.

Vo všetkých otvorených prevádzkach bude povinné používanie ochranných rúšok. Povinná bude dezinfekcia rúk alebo ochranné rukavice, čo musia zabezpečiť jednotlivé obchodné prevádzky. Musia sa postarať aj o to, aby v radoch boli aspoň dvojmetrové odstupy medzi ľuďmi.

„Zároveň musia prevádzkovatelia zabezpečiť, aby sa v ich priestoroch výrazne nenahromadili ľudia – jeden nakupujúci na 25 metrov štvorcových. Meranie telesnej teploty v prevádzkach nie je povinné, zostalo v rovine odporúčania,“

informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že kto nebude vedieť tieto podmienky splniť, neotvorí.

Podľa ministra zdravotníctva štát zakáže predaj respirátorov občanom . Tie sú určené len do kontaminovaného prostredia. Človek, ktorý ich nosí, chráni podľa Krajčího len seba, ale nie iných ľudí vo svojom okolí. Tí, ktorí už respirátory nosia, ich budú musieť mať prekryté ochranným rúškom.

„Za týchto podmienok bude možné od pondelka aj otvorenie očných optík, leasingových služieb, prevádzok STK a emisných kontrol, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, služby advokátov či notárov, kľúčových služieb, zberných dvorov, prevádzok galantérií a metrového textilu, servisu a predaja bicyklov, záhradníctiev, stavebnín, predajní inštalačného, elektroinštalačného materiálu, železiarstiev či predajní farby – laky. Toto opatrenie sa týka menších prevádzok, nie veľkých nákupných centier,“

uviedol premiér Igor Matovič.

Čas od 9:00 do 12:00 hodiny je v obchodoch určený prednostne pre ľudí nad 65 rokov, ktorí sú najohrozenejšou skupinou.

Obchody budú v nedeľu zatvorené. Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie môžu zostať otvorené.

Zoznam prevádzok otvorených od pondelka

–  záhradníctva a predajne záhradnej techniky

– očné optiky

– služby STK a emisnej kontroly

– lízingové služby

– predajne a servis bicyklov

– notári a advokáti

– stavebniny

– galantérie a metrový textil

– farby, laky

– predajne inštalácií a elektroinštalácií

– železiarstva

– zberné dvory

– servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky

– kľúčové služby

(týka sa to len malých prevádzok, nie obchodov typu Obi či Hornbach)

Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva, Foto: ilustračné