Ľubomír Motyčka: Ako ďalej SMER – SD?

Blog
18 /

Formuje sa nová vláda. Máme corona vírus a keď už nič iné, tak aspoň Soltész povedal nejakú sprostosť. Vždy je na čo sa hnevať a urážať.

Čo keby sme to skúsili inak? Je po voľbách, vôbec sme neboli porazení. Po tom strašnom tlaku a to už viacročnom sme dopadli viac ako dobre. I napriek tomu, že sme upadli do letargie a malomyseľnosti.

Ešte aj počas volieb sa ukázala naša bieda. Takmer 5 percent voličov sa v prieskume nepriznalo k tomu, že volilo SMER – SD. Báli sa, hanbili? Nerozumiem tomu. Len viem, že sme sa stali stranou zakríknutou, bez sebavedomia. Kde kto si o Smerákov otrie hubu s bezmyšlienkovitým nadávaním a obviňovaním.

Sú veci pravdivé. No ja sa vždy pýtam, že chcem vedieť čo som ukradol, korumpoval ja, o čom reálne kritik vie. A z ktorého obdobia? Z obdobia blízkeho Dzurindovcom, to uznávam. Čo nové pribúdalo teraz? Nastáva trápne ticho, prípadne odriekanie tých istých fráz goebelsovského typu ako pred tým.

Čo potrebujeme? Zdravé sebavedomie, ale aj sebareflexiu Jedno i druhé musí kráčať spolu. Potrebujeme úctu jeden k druhému. Vulgarizmy do diskusie nepatria. Ani keď ide o človeka mimo ľavice. Alebo najmä vtedy nie.

Potrebujeme diskusiu. Každá téma musí byť otvorená. Aj o vedení strany, aj o jej orientácii. Alebo aj o poslancoch, o ktorých nikdy nepočuť, len si ich nájdeme na hárku. V strane sa tomu hovorí aj smerácka geriatria.

Niet času. Ktovie kedy sa noví panáčikovia rozpadnú. Musíme byť pripravení. Musíme mať vyškolených, najmä mladých ľudí pre zvládnutie úloh v samospráve či štátnej správe.

Musíme mať médium, ktoré nás stmelí. A musíme mať reálny program. To čo sa ponúklo voličom teraz, bolo nedôstojné. Ďalšie mínus pre stranu. Nemyslím 150 až 300 – stranové elaboráty, to je idiotizmus, ale predsa.

Po prvej privatizácii a po tom veľkom vývoji spoločnosti ostala nenaplnená túžba po spravodlivosti, morálke, odstránení korupcie. Toto nech je prvé, o čo musíme usilovať. Dnes už ani Čaputová neverí, že práve to budú atribúty novej vlády. To sa nedá čakať. Sľubovanú zmenu musíme začať zdola. Svojim správaním sa a svojimi činmi.

O špinavcov sa báť netreba. Tí sami odídu alebo už odišli. Ostávame s rôznymi názormi, ale s reálnou ľavicovou orientáciou.

Autor: Ľubomír Motyčka, Foto: ilustračné

Ľubomír Motyčka