Naša krajská samospráva prichádza so zaujímavou novinkou. Prvý zo siedmich regionálnych pultov, ktoré v týchto dňoch inštalujú v hoteloch a rekreačných zariadeniach v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), predstavili v hoteli Kochau v Kováčovej.
Cestovný ruch je nástrojom na zvyšovanie kvality života na vidieku a nástrojom pre tvorbu pracovných príležitostí vo vidieckych oblastiach. Ruka v ruke s turizmom ide aj remeselná a poľnohospodárska výroba.
Práve tieto oblasti chce podporiť chce BBSK projektom regionálnych pultov, ktoré mal vo volebnom programe aj súčasný bystrický župan Ján Lunter:
„Pod názvom regionálne pulty si predstavte miesta, kde sú sústredené výrobky a produkty regionálnych výrobcov, remeselníkov, drobných farmárov a živnostníkov. Tí ich dnes predávajú na jarmokoch či z dvora a my im aj takto chceme pomôcť a vytvoriť distribučnú sieť. Do pultov sa dostali rôzne výrobky, medzi nimi oleje, vína, medy, výrobky z dreva či kože. Tie budeme postupne obmieňať a prispôsobovať dopytu.“
Pulty prinesú turistom a návštevníkom regiónu sortiment výrobkov od lokálnych producentov a priblížia tak ich um a zručnosť ľudom, ktorí chcú spoznávať krásy kraja.
„Regionálne pulty boli jedným z kľúčových bodov programu vedenia Banskobystrického kraja aj pri mojom nástupe do funkcie. Ak takýto spôsob prezentácie kraja a ľudí v ňom žijúcich funguje vo Švajčiarsku, prečo by to nešlo aj na Slovensku? V našom kraji dominujú vidiecke oblasti, kde nie je priemysel či veľkovýroba, ale sú v ňom lokálni producenti, ktorí majú čo ukázať. Projekt regionálnych pultov im to umožní,“
uviedol pri tejto príležitosti Ján Lunter.
Na realizácii myšlienky regionálnych pultov v BBSK pracuje kraj prostredníctvom neziskovej organizácie Rozvojová agentúra Banskobystrického kraja v spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus.
Ako uviedla špecialistka na cestovný ruch v Rozvojovej agentúre BBSK Petra Šuhajdová, v súčasnosti sú v regionálnych pultoch produkty od viac ako 20 lokálnych výrobcov:
„Sú to napríklad výrobky z kože, píšťalky, valašky, alebo aj sirupy, lekvár, medy a medovina.“
Výber producentov a výrobkov v regionálnych pultoch sa bude v pravidelných intervaloch meniť a rozširovať. Širšia bude aj ponuka miest, kde ich návštevníci nájdu. Dnes je to sedem hotelov – okrem Kováčovej aj v Látkach, Osrblí, Zvolenskej Slatine, Zvolene a čoskoro pribudnú aj v Banskej Štiavnici a Dudinciach. Zámerom je rozšíriť ponukové miesta až na štyridsať.
Autor: (dem) , Foto: TASR a FB