Bánoš sa zatvára v sobotu 19. októbra 2019

SPRÁVY
4 /

Po roku je tu opäť tradičná akcia pre Bystričanov a návštevníkov nášho mesta s tradičnou chuťou jesene – Zatváranie Bánoša. V sobotu 19. októbra v areáli SOŠ pod Bánošom farmárskymi trhmi končí tohtoročná poľnohospodárska sezóna v našom kraji.

Zatváranie Bánoša 2019

Návštevníkov zo širokého okolia pod Bánošom  opäť čaká zaujímavý program. Od farmárov si môžu kúpiť zdravé domáce produkty, ochutnať špeciality a vidieť výslednú prácu ich šikovných rúk, spolu s nimi aj študentov SOŠ.

Chovatelia budú vystavovať holuby, zajace a hydinu, pre deti organizátori pripravujú ovce v ohrade, jazdu na koňoch či školu varenia. Záhradkári sa môžu poučiť, ako sa ošetrujú a štepia stromy v záhradke.

V ponuke nebudú chýbať kvalitné domáce produkty z regiónov Horehronie, Gemer, Novohrad, Podpoľanie, Hont a Tekov.  Pôjde hlavne o syry a mliečne výrobky vrátane skvelého syra Hiadlovec z ľupčianskej farmy Braunvieh, gazdovské mäsové špeciality, baraninu, hydinu, včelárske produkty, bylinné produkty, ovocie, zeleninu či vína. Návštevníci si pochutnajú na guľáši, slovenských koláčoch, cestovinách a ďalších tradičných jedlách.

O kultúrny program sa postarajú Ľudová hudba Jána MakaDetský folklórny súbor Radosť. Vstupné je 1 euro, dieťa do 15 rokov sprievode dospelej osoby má vstup zdarma. Na podujatie je zabezpečená bezplatná kyvadlová doprava z Radvane cez Fončordu.

Organizátormi  Zatvárania Bánoša sú OZ Vidiecke partnerstvo Banskobystrického kraja v spolupráci s SOŠ Pod Bánošom, OZ Tradičná chuť regiónov Slovenska a Mestom Banská Bystrica, s finančnou podporou BBSK.

Odborník na regionálny rozvoj a cestovný ruch Ľubomír Motyčka hovorí:

„Nie je tomu tak dávno, ako sme si mysleli, že hypermarkety plne ovládnu trh. Dnes stačí, aby mesto či obec vytvorili podmienky pre uplatnenie regionálnych produktov a záujem je okamžite veľký. Celé Slovensko ovládajú regionálne trhy a jarmoky. A stáva sa tým atraktívnejšie. Zrazu si možno kúpiť niečo iné. Domáce kurča, vynikajúci syr, kus pečeného prasiatka, zaručene slovenský med, ale aj výšivky, výrobky z dreva či sadenice ovocných stromčekov. Som rád, že Banská Bystrica a kraj podporujú rozvoj takých regionálnych aktivít, ako je otváranie či zatváranie Bánoša.“

Program

10:00 Slávnostné otvorenie, príhovory hostí

10:30 Predstavenie farmárskych produktov a tradičných remesiel a jedál

12:00 Detská škola varenia

13:00 Ukážky rezu a vrúbľovania stromčekov

Sprievodné akcie pre deti a verejnosť

Farmársky trh – predaj kvalitných potravín priamo od farmára

Tradičné remeslá a jedlá našich regiónov

Výstavka drobnochovateľov

Ukážky sokoliarstva, včelárstva, apiterapie a jazdenie na koňoch

Vyhliadkové lety balónom

Animačné programy, hry a súťaže pre deti

Kultúrny program – vystúpenie Detského folklórneho súboru Radosť

Ľudová hudba J. Maka so sólistami celý deň

 

 

 

Autor: (dem) , Foto: Mirka Chabadová a ilustračné