The Legits Blast opäť bodoval rekordným počtom tanečníkov a krajín, víťazom je aj Slovák (13)

KULTÚRA
0 /

Uplynulý víkend patril v Banskej Bystrici kvalitným výkonom tanečníkov štýlu breaking. Vďaka medzinárodnému festivalu The Legits Blast zavítali na stredné Slovensko stovky bboys a bgirls z celého sveta.

Medzi návštevníkmi nechýbali susední Česi, Poliaci, či Ukrajinci, ale ani Američania, Japonci či reprezentanti Kazachstanu. Premiéru však mali na festivale aj návštevníci z Grónska a Aljašky.

Piatkový program festivalu The Legits Blast odštartovali preliminačné battle, z ktorých sa postupne podarilo prebojovať sa do užšieho výberu reprezentantom z Brazílie, Venezuely, ale i Španielska či Slovenska. Títo bboys a bgirls si porovnali svoje schopnosti v štyroch kategóriách.

Titul šampiónov v súbojoch dvojíc si nakoniec v sobotu odniesla zmiešaná dvojica Flipside Technique, v ženských battloch po prvýkrát zvíťazila bgirl San Andrea z Francúzska. V detskej kategórii zvíťazili reprezentanti z Ruska a víťazom projektu Undisputed 48 sa stal opäť Victor z USA, zastupujúci Red Bull BC One All Stars.

,,Máme za sebou opäť úžasný ročník plný nových rekordov. Ten padol, napríklad, aj v počte prihlásení sa do súťaže v kategórii mužov.Za ním však nezaostával ani vysoký počet registrovaných dvojíc, žien a detských dvojíc. Vyšší počet prihlásených tanečníkov sme zaregistrovali aj v Streetdance battli. Veľmi nás teší, že nám každý rok preukazuje dôveru stále viac a viac návštevníkov,“

hovorí o účastníkoch usporiadateľ Miroslav Križan. V súťaži Rep Your Country zvíťazili po napínavých súbojoch reprezentanti z Ruska.

Sobotňajší program obohatil aj projekt Mladí sú budúcnosť, v rámci ktorého prebehlo v priestoroch Europa Shopping Center niekoľko verejných workshopov. Jednu z tanečných lekcií odučil aj legendárny slovenský tanečník Laci Strike.

Popoludnie už patrilo finálovým battlom tanečníkov v Streetdance Battli, kde nechýbali ani Slováci. Spomedzi nich najviac vynikol tínedžer Wavy P zo Slovenska, ktorému sa podarilo zvíťaziť v kategórii Poppin´ 1vs1.

,,Sme veľmi radi, že aj na Slovensku máme stále viac a viac kvalitných tanečníkov, ktorí sa môžu porovnávať so svetovou elitou. Navyše nám tu vyrastá množstvo mladých talentov, ktoré majú možnosť načerpať veľa zážitkov, inšpirácie a učiť sa od tých najlepších práve na festivale The Legits Blast,“

sumarizuje Križan.

Organizátori hodnotia jubilejný desiaty ročník festivalu pozitívne, čo dokumentoval Miroslav Križan

,,Už po desiaty raz sa nám podarilo v Banskej Bystrici usporiadať akciu na svetovej úrovni. Našu snahu opäť ocenila aj verejnosť, ktorá prišla podporiť tanečníkov nielen na Námestie SNP, ale aj priamo na kúpalisko Aqualand a do Urban Spotu. Práve tento fakt je pre nás ukazovateľom, že je festival nepostrádateľný a do regiónu vnáša kus exotiky, ktorá tu chýba. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník plný emócií a nezvyčajných zážitkov.“

Nech žije The Legits Bast 2020!.

Zdroj: Black Apple, Foto: The Legits Blast