Kotleba tretíkrát účelovo zaútočil na Mestskú políciu v Banskej Bystrici

SPRÁVY
27 /

Zdá sa, že predseda BBSK, ĽSNS a poslanec NR SR Marian Kotleba má v zuboch banskobystrickú Mestskú políciu. Už trikrát za sebou zaútočil na prácu jej príslušníkov.

Tretí účelový útok verejného činiteľa na mestských policajtov

Najskôr vlani v lete prišlo Kotlebovo trestné oznámenie na MsP za údajné bránenie v petícii ĽSNS na Námestí SNP policajnou hliadkou, hoci išlo o nedodržanie všeobecne záväzného nariadenia mesta, podľa ktorého musí mať organizátor akcie na Námestí SNP vydané rozhodnutie Mesta BB na zaujatie verejného priestranstva, čo si fyzické osoby s pultom zaobstarali až po upozornení mestskej polície.

Nasledoval neúspešný pokus predsedu BBSK o odstránenie bezpečnostnej kamery MsP z priečelia budovy BBSK vypovedaním zmluvy o prenájme. Až rokovania vedenia mesta v poslednej chvíli zabránili presťahovaniu zariadenia MsP na Hodinovú vežu a ušetrili peniaze daňových poplatníkov, lebo prekládka zariadenia by nebola zadarmo. Paradoxne teraz si na konzolu s mestskou kamerou namontoval Úrad BBSK so súhlasom MsP svoju kameru.

Najnovšie predseda BBSK požaduje od primátora mesta vyvodenie dôsledkov voči slúžiacemu veliteľovi zmeny operačného strediska MsP za údajné neposkytnutie pomoci pre svojho spoluobčana, čoho bol ako občan svedkom.

Kotlebova verzia

Podľa jeho verzie prípadu, ktorú zverejnil aj na Facebooku, v sobotu 7. mája večer po desiatej, keď išiel domov autom, pri Lidli zbadal na zemi ležiaceho muža. Zastal, vystúpil z auta a pristúpil k nemu v snahe pomôcť mu. Zistil, že muž je pod vplyvom alkoholu a volal na dispečing MsP, aby vyslali na miesto hliadku, ktorá by dotyčnému pomohla.

„Namiesto pomoci však službukonajúci dispečer reagoval arogantne a vyťahoval jednu výhovorku za druhou, prečo hliadku nevyšle. Napokon mi odporučil zavolať záchranku, čo som aj urobil,“

tvrdí Marian Kotleba, ktorý už neuviedol, že policajná hliadka onedlho prišla a po nej aj záchranka.

Nasledujúci pondelok 10. mája volal náčelníkovi MsP Miroslavovi Bálintovi, ktorý sa dostavil na Úrad BBSK. Tu mu Kotleba vyložil, čo sa malo stať v sobotu večer. Keďže náčelník ešte nemal o prípade žiadne informácie, ústretovo mu prisľúbil, že to dá preveriť a oznámi mu výsledok.

Tak sa aj stalo, pričom Bálint následne informoval Kotlebu o tom, že po vypočutí nahrávky telefonického rozhovoru s dispečingom MsP a preverení ďalšieho postupu službukonajúci veliteľ zmeny operačného strediska mohol pochybiť len v spôsobe komunikácie pri vyhodnocovaní obsahu oznamu, ale policajnú hliadku vyslal na ohlásené miesto, hneď po skončení rozhovoru s občanom Kotlebom. Náčelník MsP vykonal s dotyčným policajtom osobný pohovor na odstránenie nedostatkov v komunikácii s oznamovateľmi a prijal ďalšie opatrenia na zlepšenie práce MsP v tejto oblasti.

Otvorený list primátorovi mesta

To však zjavne nestačilo občanovi Marianovi Kotlebovi, ktorý ako predseda BBSK poslal 16. mája list primátorovi mesta Jánovi Noskovi a zároveň ho propagačne zverejnil na Facebooku. Popisuje v ňom svoju verziu prípadu s tým, že mestská polícia pomoc občanovi údajne odmietla a na záver žiada primátora o informácie „aké nápravné opatrenia boli prijaté v rámci systému práce mestskej polície a tiež aké dôsledky boli vyvodené voči službukonajúcemu veliteľovi operačného strediska, ktorý pochybil pri výkone služby“.

Je zvláštne, že predseda BBSK žiada primátora o informácie v súvislosti s činnosťou mestskej polície, ktorá nespadá do kompetencie kraja, ale mesta, navyše keď v inkriminovanom prípade vystupoval iba ako občan. Nie je to však tak dávno, keď ako politik presadzoval nový bezpečnostný systém obecnej polície doplnenej občianskymi hliadkami. Zatiaľ z toho zostali len hliadky ĽSNS vo vlakoch…

Ako to bolo v skutočnosti

My sme sa snažili získať stanovisko MsP, čo sa na základe preverovania postupu službukonajúceho veliteľa operačného strediska a policajnej hliadky vyslanej na miesto činu vlastne 7. mája večer v skutočnosti udialo.

Zástupca náčelníka MsP pre výkon služby Pavol Slovák nám poskytol nasledovné informácie:

„Z poverenia náčelníka som vykonal preverovanie oznámenia a následný postup zodpovedných príslušníkov MsP v tejto veci.

K inkriminovanému telefonického rozhovoru na linke 159 Slovák uviedol:

Službukonajúci veliteľ zmeny operačného strediska zdôvodňoval obsah svojho rozhovoru s oznamovateľom potom, čo mu povedal, že si žiada príjazd MsP k sásovskému Lidlu, lebo na zemi leží muž. Vraj mu nič nie je, len spadol a je veľký, preto potrebuje pomoc z MsP. Pokúšal sa otázkami zistiť, či je potrebné zavolať k postihnutému aj rýchlu zdravotnícku pomoc, ak je muž zranený, v tom prípade je to pre záchranu života podstatné, čo napokon urobil oznamovateľ. Tu mohla telefonická komunikácia vyzerať zo strany MsP aj inak.

Ďalej pokračoval:

„V podstate išlo veliteľovi zmeny operačného strediska o zistenie zdravotného stavu bezvládneho muža a poskytnutie laickej prvej pomoci od volajúceho občana, lebo on bol v tej chvíli na mieste. Súčasťou toho je aj privolanie zdravotníckej pomoci. Veliteľ zmeny operačného strediska, po ukončení telefonátu s oznamovateľom, na miesto bezodkladne vyslal príslušníkov MsP – dvoch členov motorizovanej skupiny operatívnej pomoci. Vyslaná hliadka MsP po príchode na miesto vykonala všetky potrebné úkony a aj nad rámec jej zákonných povinností pomohla bezvládnemu občanovi. Policajti postavili muža na nohy a zisťovali, čo sa v skutočnosti stalo.“

Podľa písomného vyjadrenia zasahujúcich príslušníkov MsP vozidlo RZP prišlo asi do 5 minút po nich na miesto, kde v tom čase bol prítomný aj oznamovateľ – občan Kotleba a ďalšie osoby. Posádka RZP za súčinnosti príslušníkov MsP vykonala anamnézu zdravotného stavu a vyšetrenie bezvládneho muža, pričom bolo zistené  len podozrenie z alkoholizmu. Muž zranený nebol. Kotleba mal zisťovať meno veliteľa zmeny a záchranárom odporúčať pracovný postup. Po chvíli, keď už bol podnapitý muž v opatere mestskej polície a RZP, však z miesta činu odišiel.

„Následne hliadka MsP mužovi pomohla tak, že ho odprevadila do neďalekého rodinného domu, kde býva s bratom, pričom na mieste overili jeho totožnosť a poskytli ju RZP. Hliadka MsP postupovala vo veci pomoci podnapitému mužovi takýmto spôsobom, pretože ho poznajú a vedia, kde býva, pričom túto skúsenosť s ním už mali naši policajti viackrát. Na MsP Banská Bystrica vždy aj v praxi platí heslo chrániť a pomáhať,“

dodal Slovák.

Záver

Z uvedeného nie je jasné, čo sleduje občan či politik Marian Kotleba zverejňovaním prípadu opitého muža ležiaceho na zemi, ktorému pomohol on, mestskí policajti i záchranári, ale nepáčila sa mu iba telefonická komunikácia s veliteľom operačného strediska. Už nezverejnil, že po jeho oznámení promptne zasiahla MsP aj RZP, dokonca muža odviedli domov nad rámec svojich zákonných povinností.

Problémom nielen v Banskej Bystrici je skôr to, že pre takéto prípady neexistuje záchytka, kde by sa takéto osoby pod vplyvom alkoholu umiestňovali a neohrozovali na živote seba či ostatných spoluobčanov. Tu mal opitý muž šťastie, že mestskí policajti ho poznali a zaviedli domov…

Autor: (tom), Foto: ilust.