Video: Rybári nasadili do našich vôd úhora európskeho

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Dňa 18. apríla banskobystrickí rybári nasadili do kaprových rybníkov v správe Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Banská Bystrica (MO SRZ BB) približne 1000 kusov mladých úhorov.

Uhor-monteMonté, ako rybári nazývajú mladé úhory, bolo do Banskej Bystrice dovezené z Českej republiky a odchované v špeciálnych chovniach v Anglicku, nakoľko úhory sa na Slovensku nechovajú. Rybári ho v počte približne po 200 kusov vysadili do všetkých banskobystrických kaprových rybníkov (HR Plavno, VN Badín, ZV Badín, VN Tŕstie a OR Podrybou). Hodnota násady je približne 1000 €.

Úhor európsky (lat. Anguilla anguilla) je nezameniteľná ryba hadovitého výzoru obývajúca vody vo väčšine európskych krajín. Je známy vďaka svojmu rozmnožovaciemu cyklu, počas ktorého dospelé jedince tiahnu do vzdialených oblastí Atlantického oceánu (Sargasove more) a plôdik sa potom obtiažnou cestou vracia na miesta, kde vyrástli jeho rodičia. Do vnútrozemských vôd prenikajú len samice a samce sa zdržiavajú v ústiach riek v blízkosti mora.

Úhorie cestovanie za párením dnes v značnej miere komplikujú vodné stavby, kvôli ktorým sa im nedá cez rieky prechádzať, aj keď je úhor schopný prejsť pomerne dlhú vzdialenosť aj po suchu. V slovenských vodách je výskyt tejto ryby zabezpečený len z umelého vysadzovania.

Úhor je dravá ryba žijúca pri dne, ktorá obľubuje najmä zarastené a bahnité časti dna, do ktorých sa rád zahrabáva a pod bahnitým povrchom sa dokáže aj pohybovať. Na lov sa vydáva zväčša po zotmení a jeho najčastejšou potravou sú malé rybky a rôzny vodný hmyz. Úhor má pre svoj život dokonale prispôsobené telo. Za sploštenou hlavou má pár prsných plutiev a približne od polovice tela až po koniec chvosta má z brušnej aj chrbtovej strany spojenú dlhú plutvu. Po celom tele je pokrytý hrubou vrstvou slizu, na ktorú žiadny rybár, ktorý ho raz vezme do rúk len tak ľahko nezabudne, pretože sa veľmi ťažko umýva. Aj napriek tomu je však úhor rybármi veľmi vyhľadávaný, najmä pre jeho vynikajúce mäso.

Drobná rada: Pri čistení uloveného úhora nechajte z ryby vytiecť krv, pre človeka je totiž jedovatá a môže vám spôsobiť zdravotné problémy.

uhor

Lovná miera úhora európskeho je 45 cm. V našich vodách sa bežne lovia jedince medzi 40 a 80 cm, avšak nájdu sa aj prípady ulovených úhorov, ktoré boli dlhšie ako 1 meter, čo je skutočne trofejná a veľmi silná ryba. Úhor je hájený od 1. septembra do 30. novembra.

Navštívte rybárske potreby TORNADO

na Hornej Striebornej 1 alebo na internete www.rp-tornado.sk.

Pre lepšie zobrazenie videa si prepnite kvalitu na HD.

Zdroj: Bystricoviny.sk; Foto: chytej.cz; Video: Filip Rokošný