Podľa Sulíka je sviatok Cyrila a Metoda neprimeraný

SPRÁVY
14 /

Kým najvyšší predstavitelia štátu a cirkvi si v piatok 5.júla na Slovensku i v Čechách  uctili 1.150 výročie príchodu vierozvestcov  sv. Cyrila a Metoda, predseda SaS Richard Sulík tento štátny sviatok neuznáva.

To, že na územie vtedajšej Veľkej Moravy  priniesli Cyril a Metod aj pre ďalšie slovanské národy písmo, je podľa neho významná udalosť. „Ale keby ho nedoniesli oni, doniesli by ho iní. Voľný deň je neprimeraný, Potom treba oslavovať aj toho, kto vynašiel koleso, mobil, alebo čísla. Len potom budeme mať do roka 200 sviatkov,“ povedal predseda slovenských liberálov pre agentúru SITA.

Sulík nevidí dôvod, aby bol 5.júl štátny sviatkom, pretože to Slovensko stojí niekoľko desatín HDP, čo v čase hospodárskej krízy nie je zanedbateľné. „Slovensko malo pred 20 rokmi takmer najmenej sviatkov v Európe. Dnes už len Luxembursko má viac sviatkov, oni 18, my 15. Stačil by na to aj pamätný deň,“ dodal liberálny politik.

Na Slovensku oslavujeme sviatok Cyrila a Metoda 5. júla, v neslovanských krajinách 14. februára. Pripomíname si tak slovanských vierozvestov, ktorí zostavili slovanské písmo hlaholiku, do staroslovienčiny preložili liturgické  biblické texty. Svätých solúnskych bratov  vyhlásili za spolupatrónov Európy.

Nevedno, čo viedlo Richarda Sulíka k tomuto ultraliberálnemu vyhláseniu. Možno mediálne upútanie pozornosti občanov vzhľadom na neustály prepad preferencií SaS hlboko pod 5-percentnú hranicu zvoliteľnosti, lebo so štátnym sviatkom Cyrila a Metoda doteraz nemali slovenskí liberáli žiadny problém.

Pred blížiacimi sa novembrovými regionálnymi voľbami do VÚC zaujalo aj podanie podnetu tejto strany na Generálnu prokuratúru SR vo veci preskúmania rozhodnutí správnych orgánov v súvislosti so spaľovňou na Graniari. Doteraz nebolo počuť, žeby sa politici SaS zaujímali o osud Banskobystričanov  bývajúcich v tesnej blízkosti plánovaného objektu pyrolýznej spaľovne, až teraz….

Zdroj: Bystricoviny.sk