Mikloš zanecháva deficit 1,16 miliardy eur a nefunkčný daňový infosystém

TÉMA TÝŽDŇA
12 /

Odchádzajúci minister financií Ivan Mikloš, ktorý si vždy zakladal na povesti skvelého makroekonóma, zanecháva po sebe veľmi zlú vizitku. Deficit štátneho rozpočtu sa za tri mesiace tohto roka vyšplhal na 1,16 miliardy eur a nefunkčný nový daňový infosystém KONS musí nahradiť pôvodný RDS.

V porovnaní s minulým rokom hospodáril štát za prvé tri mesiace o pol miliardy eur horšie a deficit dosiahol takmer tretinu z celoročného plánu. Tento výsledok  je dokonca o dvesto miliónov eur horší, ako v rovnakom období roku 2010, keď bol doposiaľ najvyšší deficit.

Ak chce nastupujúca vláda Roberta Fica do konca budúceho roka splniť záväzok Slovenska voči Európskej únii a znížiť schodok verejného rozpočtu na 3 percentá, bude musieť ušetriť alebo nájsť viac ako miliardu eur. Na neplnení príjmovej stránky štátneho rozpočtu za prvý štvrťrok 2012 sa podieľal najmä výpadok príjmov z eurofondov a zníženie výnosu dane  z príjmov do 31.marca (posledný termín na zaplatenie dane sa posunul na 2.apríl).

Nová vláda s ministrom financií Petrom Kažimírom chce získať potrebné financie do štátneho rozpočtu vyšším zdanením najziskovejších firiem a ľudí s nadpriemernými príjmami, zvýšením osobitnej bankovej dane. Hovorí sa aj o zavedení registračnej dane na luxusnejšie autá a o vyššej dani za hodnotnejšie nehnuteľnosti, ale aj o obmedzení plošne vyplácaných dávok. Na druhej strane sa má Slovensko otvoriť  veľkým investičným projektom (diaľnice, širokorozchodná trať, dostavba JE Mochovce a ďalšie).

Ďalšou škvrnou na pôsobení odchádzajúceho ministra financií zostane nefunkčný informačný systém na daňových úradoch. To, že daňoví úradníci už tretí mesiac nahadzujú údaje o DPH či iných daniach a podkladoch pre právnické či fyzické osoby a organizácie, je škandál, ktorý v Európskej únii nemá obdobu.

V pondelok tím nezávislých odborníkov zo slovenských univerzít odporučil riadiacemu výboru UNITAS návrat k pôvodnému informačnému systému RDS od Novitechu. Štát to bude stáť ďalších 600 tisíc eur navyše, keď za nefunkčný nový systém KONS už zaplatil milióny eur. Nehovoriac o škodách, ktoré za tri mesiace vznikli omeškaním výplat vratiek DPH a z dodatočných nákladov na zavádzanie informačného systému. Pritom firma IBM ako hlavný dodávateľ  satému nemá zmluvu o dielo, ale podľa dodatku len zmluvu na asistenčné služby, čo ju de facto zbavuje priamej zodpovednosti za dodávku funkčného systému pre daniarov.

Hovorca ministerstva financií Martin Jaroš k stanovisku skupiny odborníkov pre médiá povedal: „Ich odporúčanie bolo také, že nateraz nasadiť systém RDS a zároveň pokračovať vo vývoji systému KONS, ktorý keď bude hotový a vyladený, tak ho nasadiť do plnej prevádzky.“ To akceptuje aj poverená prezidentka Finančného riaditeľstva Mária Machová, podľa ktorej môžu daniari nabehnúť na pôvodný systém do 18.apríla. Tí si konečne si vydýchnu, veď ich čakajú kopy odovzdaných daňových priznaní.

Logická otázka však znie, ako a voči komu sa bude vyvodzovať osobná zodpovednosť za zlyhanie informačného systému daňovej správy, ktorá tvorí chrbtovú kosť ekonomiky štátu pri výbere daní. Podľa hovorcu Jaroša je téma uzavretá, lebo minister financií Ivan Mikloš sa už k tomu vyjadril: „Vyslovil rozhorčenie nad tým, že veci zlyhali, pomenoval nejakých ľudí a ospravedlnil sa verejnosti.“ Ťažko veriť, že toto by malo stačiť jeho nástupcovi, ktorý musí riešiť schodok v rozpočte a škody napáchané nefunkčným infosytémom na daňových úradoch.

Banskobystričania sa nádejajú, že nové vedenie ministerstva financií v spolupráci s poslancami NR SR pri nevyhnutných úpravách zákona o organizácii finančnej správy sa pri posune termínov zlúčenia výberu daní, ciel, poplatkov a odvodov vrátia k otázke sídla Finančného riaditeľstva. Vzhľadom na predchádzajúce dlhoročné dobré skúsenosti s Daňovým riaditeľstvom v strede Slovenska, ale aj  po skúsenostiach s (ne)fungovaním správy daní v Bratislave, logicky patrí tento centrálny  úrad finančnej správy späť do Banskej Bystrice.

Nepredbiehajme však, lebo tých problémov na ministerstve financií je toľko, že ich treba najskôr riadne zmapovať a až potom správne rozhodnúť. Po Veľkej noci budeme múdrejší.

Zdroj: Bystricoviny.sk