Čistky na BBSK: Svedčila proti Kotlebovi, skončila na ulici

SPRÁVY
15 /

Banskobystrický župan Marian Kotleba sa pustil do upratovania Úradu BBSK. Najskôr ho obsadil svojimi ľuďmi z ĽSNS a teraz sa chystá prepustiť 15 zamestnancov.

Hneď po svojom nástupe Kotleba dosadil do vedúcich funkcií na Úrade BBSK funkcionárov Ľudovej strany Naše Slovensko. Vedúcim oddelenia  styku s verejnosťou  sa stal predseda banskobystrického krajského klubu ĽSNS Miroslav Belička (manažér Kotlebovej  volebnej kampane a majiteľ firmy Reality Industries, s.r.o.). Na pozícii riaditeľa Úradu BBSK je predseda ĽSNS Ing. Martin Beluský z Piešťan (doktorant na STU-MTF v Trnave), vedúcim odboru regionálneho rozvoja je  predseda Bratislavského krajského klubu ĽSNS Mgr. Rastislav Schlosár, ktorý minulosti zvolával pochody nacionalistov na výročia Nežnej revolúcie spolu s lídrami Slovenskej pospolitosti a ďalších spriaznených skupín.

Zatiaľ jedinou nestraníčkou v tíme nového župana je Ing. Jana Strangfeldová, PhD. z ekonomickej fakulty UMB, jeho poradkyňa pre ekonomiku verejných služieb. Podľa slov Kotlebu personálne  zmeny na Úrade BBSK sa mali udiať až po komplexnom audite. Nevedno, či k nemu už došlo, ale na webovej stránke Banskobystrického samosprávneho kraja sa objavila informácia o organizačnej zmene k 1.marcu 2014, na základe ktorej odíde z úradu 15 zamestnancov.

„BBSK analyzuje súčasný personálny stav kancelárie predsedu a Úradu BBSK, súčasne aj kompetencie jednotlivých zamestnancov. Jedným zo zámerov a cieľov nového vedenia  je racionalizovať súčasný stav, zvýšiť efektívnosť práce na Úrade BBSK a efektívne nakladať s verejnými zdrojmi,“

píše sa v tlačovej správe kraja.

Od 1. marca 2014 bude v Úrade BBSK a  Kancelárii predsedu celkovo zracionalizovaný personálny stav o 15 zamestnancov. Ruší sa Odbor hospodárskej stratégie a riadenia majetku, Odbor finančného riadenia a rozpočtu, Odbor sociálnych politík, Odbor vzdelávania a kultúry a  tým sa rušia aj pracovné pozície ich vedúcich. Zároveň budú na týchto odboroch zrušené tri pozície administratívnych pracovníkov. Oddelenia zrušených odborov sa presúvajú pod priamu riadiacu pôsobnosť riaditeľa úradu.

Na oddelení cestnej infraštruktúry budú zrušené tri pracovné pozície, na útvare právnych služieb jedna, na oddelení vzdelávania a športu sa ruší jedna pracovná pozícia. Zamestnancom, ktorým sa na základe organizačnej zmeny zrušilo pracovné miesto a neprijali ponuku ukončiť pracovný pomer dohodou z organizačných dôvodov, začne plynúť od 1. marca zákonná výpovedná doba.

Podľa SME medzi prepustenými je aj úradníčka, ktorá v novembri 2013 mala byť Kotlebovou informátorkou pri podávaní trestného oznámenia za údajné skartovanie dokumentov a mazanie zmlúv na Úrade BBSK ešte za župana Vladimíra Maňku.

Spomínaná úradníčka 2.decembra vystúpila na tlačovej besede bývalého župana a pred novinármi doslova povedala:

„Zúčastnila som sa vyšetrovania na polícii. Odmietla som akékoľvek vyjadrenia týkajúce sa skartácie alebo likvidácie akýchkoľvek dokumentov. Nebol daný zo strany samosprávneho kraja žiadny takýto pokyn. Viac nemám k tomu čo povedať.“

Oddelenie styku s verejnosťou BBSK sa k jej prepusteniu nevyjadrilo s odvolaním na ochranu osobných údajov. Podľa predchádzajúcich vyjadrení vedenia kraja to nie sú posledné škrty v rozpočte, ktorý sa schvaľuje až teraz. Zatiaľ čo župan Kotleba zastavuje pripravené investície a eurofondy, jazdí na benzínovom VW Touareg s vysokou spotrebou stiahnutom z Banskobystrickej regionálnej správy ciest a necháva strážiť zastupiteľstvá BBSK najatou ochrankou aj so svojím bratom…

Zdroj: Bystricoviny.sk