FOTO: Banská Bystrica má ojedinelý rekord v stavaní Lega

SPRÁVY
0 /

Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici a slovenským lego fanklubomTatraLUG dnes vo štvrtok 12. septembra 2013 o 10:30 hod. na Námestí SNP vytvorili spolu s deťmi zo základných a materských škôl slovenský rekord v hromadnom skladaní lega.

Na pravidlá pokusu dohliadli komisár a najlepší európsky atlét-veterán za minulý rok Vladimír Výbošťok so zakladateľom Knihy slovenských rekordov Igorom Svítokom, ktorí odovzdali certifikát o novom slovenskom rekorde v skladaní Lega na jednom mieste podpredsedovi BBSK Ladislavovi Topoľskému a riaditeľovi SSM Romanovi Hradeckému, v prítomnosti ambasádora spoločnosti LEGO na Slovensku René Virsíka.

„Je to symbolické, že práve v Stredoslovenskom múzeu sa stretáva história a minulosť s prítomnosťou a budúcnosťou, ktorú dnes predstavujú deti skladajúce Lego,“ charakterizoval bystrický „Lego deň“ Ladislav Topoľský.

Pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov v najväčšom počte detí skladajúcich stavebnicu lega na jednom mieste sa uskutočnil na 17-tich stanovištiach. Do akcie sa zapojilo 10 základných a 12 materských škôl nielen z Banskej Bystrice, ale aj blízkeho okolia (napr. obce Hiadeľ či  Ľubietová). Celkový počet účastníkov podujatia, ktorí spoločnými silami ustanovili za 30 minút nový slovenský rekord, bol 798. Deti za asistencie pracovníkov SSM postavili 1.354 stavieb z Lega.

Deti a návštevníkov úspešného pokusu o slovenský rekord v stavaní Lega v rámci kultúrneho programu zabávali SONYTA MUSIC Detské hudobné centrum a HelenDoronEarlyEnglish spolu s moderátorkou Mariannou Kovačechovou.

Táto akcia patrí k sprievodným podujatiam prvej oficiálnej celoslovenskej výstavy Lega, ktorú 15.augusta otvorilo Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici v priestoroch Thurzovho domu na Námestí SNP. O tom, že umelohmotná tehlička s názvom LEGO Slovákom učarovala, svedčí aj počet návštevníkov, ktorí od otvorenia výstavy prešli bránami múzea. Do dnešných dní vzhliadlo výstavu viac ako 5 600  návštevníkov.

Po obrovskom úspechu výstavy u širokej verejnosti, oslovilo Stredoslovenské múzeum aj materské a základné školy. Účastníkmi rekordu mohli byť len deti materských a žiaci základných škôl, ktorí sa registrovali pred Thurzovým domom a so sebou si priniesli stavebnica Lega.

Výstava Lega je svojou veľkosťou i počtom vystavovaných exponátov najväčšou na Slovensku. Návštevníci na ploche 260 m? si môžu prezrieť viac ako 600 unikátnych modelov zložených z viac ako 6,5 milióna kociek. K týmto číslam oddnes pribudnú aj ďalšie, ktoré sa týkajú nového slovenského rekordu.Pripomenúť si časy svojho detstva a zároveň stráviť čas so stavebnicou Lego môžu návštevníci Stredoslovenského múzea nielen prostredníctvom podobných sprievodných podujatí, ale aj na samotnej výstave až do 31.októbra.

Zdroj: SSM, foto: Mirka Chabadová