Do ulíc v piatok vyjdú dobrovoľníci

SPRÁVY
0 /

Deň, keď na prvom mieste bude stáť ochota nezištnej pomoci iným ľuďom má svoj konkrétny dátum. 10. septembra 2010 t.j. v piatok sa do ulíc, organizácií a spoločenstiev už po druhýkrát vydajú stovky dobrovoľníkov.

volunteersMyšlienka prípravy Dňa dobrovoľníctva nie je nová. V európskych krajinách je samozrejmosťou, že dobrovoľnícke organizácie sa zapájajú do podobných aktivít. Dobrovoľníci sa vo vyspelých západných krajinách tešia nielen veľkému záujmu médií, ale i podpory zo strany verejnosti. 77 organizácií v 37 mestách a obciach po celom Slovensku sa zapojilo do tohtoročného Dňa dobrovoľníctva. Ten je zároveň začiatkom príprav na Európsky rok dobrovoľníctva, ktorý pripadol na budúci rok. „Želáme si, aby sa počas dňa do dobrovoľníckych aktivít zapojilo čo najväčšie množstvo ľudí, čím chceme sebe aj iným európskym krajinám ukázať, že Slováci majú potenciál robiť dobré skutky.“Všetci budú môcť zažiť dobrý pocit zo zmysluplnej práce vykonanej pre iných“, povedala Alžbeta Mračková, výkonná riaditeľka OZ C.A.R.D.O.

Občianske združenie C.A.R.D.O. pôsobí na Slovensku už od roku 2004. Venuje sa predovšetkým dobrovoľníckym aktivitám a spolupracuje s centrami dobrovoľníctva nielen u nás, ale aj v zahraničí. Na prípravách sa okrem OZ C.A.R.D.O. podieľajú aj Centrá dobrovoľníctva v Banskej Bystrici, v Prešove, v Topoľčanoch a Košiciach. Druhý ročník podujatia podporili aj umelci či známe tváre z televíznej obrazovky, medzi nimi aj Bibiana Ondrejková, Lukáš Latinák, Daniel Hevier, Veronika Gabčová a Denisa Fulmeková. Každý z nich pomôže iným spôsobom. A

utorka románov Denisa Fulmeková spolu s herečkou Bibiánou Ondrejkovou budú predčítavať deťom a mamičkám z krízových rodín a materských centier v Bratislave, výtvarníčka Veronika Gabčová sa zapojí do maľovania s pacientkami na onkológii v Bratislave a herec Lukáš Latinák pomôže v zariadení pre seniorov v Banskej Bystrici.

Ruku k dielu môže priložiť každý z nás. O tom ako môžete aj Vy prispieť ku Dňu dobrovoľníctva i ďalšie informácie o činnosti centra nájdete na webovej stránke www.dobrovolnictvo.sk. „Ak niekto nebude mať možnosť zúčastniť sa na aktivitách v mimovládnych organizáciách, môže v ten deň urobiť akýkoľvek dobrý skutok vo svojom okolí.“, dodáva Alžbeta Mračková.

Zdroj: Bystricoviny.sk, Občianske združenie C.A.R.D.O