Čo so zastavenými investíciami VAV invest v meste, ak pôjde firma do konkurzu?

SPRÁVY
2 /

Okresný súd v Banskej Bystrici ešte začiatkom apríla prerušil konkurzné konanie voči banskobystrickej spoločnosti VAV invest. Dôvodom je príprava jej reštrukturalizácie.

Spoločnosti VAV invest stále hrozí konkurz

Konkurz iniciovala spoločnosť INGSTEEL, ktorá bola dodávateľom zvolenského obchodného centra Europa SC a zostali jej pohľadávky voči VAV invest, pričom sa tu uplatnili aj akcionárske práva v spoločnosti Europa SC ZV a.s. K návrhu na vyhlásenie konkurzu sa následne pridali ďalší veritelia, vrátane mesta Zvolen.

VAV invest Banská Bystrica mal urobiť rekonštrukciu severnej časti zvolenského námestia prostredníctvom vlastnej spoločnosti Europa SC ZV 2 ešte vlani v lete. Bývalé vedenie mesta Zvolen si preto začalo uplatňovať zmluvnú pokutu vo výške 3,64 milióna eur. Investor poslal novej primátorke list, v ktorom žiada o predĺženie termínu do konca roku 2015. Ako jeden z dôvodov uvádzal aj aktuálnu situáciu, do ktorej sa firma dostala návrhom na vyhlásenie konkurzu.

V liste VAV invest adresovanom mestu Zvolen, ktoré jen jedným z konkurzných veriteľov, konateľ spoločnosti Peter Valach okrem iného uviedol:

„Vzhľadom na vzniknutý stav bola spoločnosť nútená uskutočniť kroky smerujúce k zachovaniu jej ekonomickej samostatnosti a právnej subjektivity s cieľom dosiahnuť ekonomické ozdravenie.” 

Podľa Valacha má ísť o účelovú diskreditáciu spoločnosti jedným zo subjektov, ktorý podal návrh na konkurz. Ten vraj disponoval takými informáciami, ku ktorým nemal mať prístup. VAV invest má mať aktíva vo výške niekoľko desiatok miliónov eur. Prípadný úspech reštrukturalizácie s ozdravením spoločnosti bude záležať od dohody veriteľov.

Rozbehnuté investície v Banskej Bystrici stoja

Hroziaci konkurz VAV invest, pokiaľ veritelia neschvália reštrukturalizáciu firmy, reálne ohrozuje dokončenie rozbehnutých investícií v meste pod Urpínom. Bystričanov azda najviac trápi otvorená stavebná jama pred mestským úradom., kde podľa pôvodného plánu už mal stáť parkovací komplex VAVPARKING s 211 miestami na parkovanie. Dodávateľ Hornex však ešte vlani musel zastaviť stavebné práce, pretože investor si neuhrádzal svoje finančné záväzky.

Stretnutie s konateľom VAV invest vo februári Inicioval v tejto veci primátor mesta Ján Nosko, ktorý k tomu uviedol:

„Povedal mi, že problémy, ktoré mal so stavbou, sú už preč. Dostal som prísľub, že na jar začne stavať. Termínov som už ale počul toľko, že aj v tomto prípade musím byť opatrný.“

Žiaľ primátor mal pravdu. Posledný termín pokračovania prác na komplexe VAVPARKING bol apríl 2015, ale nič sa nedeje ani v máji. Predĺžený termín dokončenia stavby uvedený v stavebnom povolení – september 2015 je nereálny.

Spoločnosti VAV invest rovnako stojí ďalšia plánovaná investícia  II.etapy komplexu Europa – VAVPARK BB, výstavba bytov na Belvederi, ladom zostal aj pozemok bývalého dopravného ihriska či rekonštrukcia bývalého Domu kultúry. Dnes nikto nevie povedať, čo bude ďalej. Isté je len jedno – je to škoda nielen pre investora, jeho dodávateľov a zmluvných partnerov, ale najmä pre mesto a Bystričanov.

Autor: (tom), Foto: Mirka Chabadová a vizualizácie VAV invest