Brezno: V lesoch hľadal starú muníciu, hrozí mu 5 rokov

SPRÁVY
2 /

Zaujímavý prípad rieši policajný vyšetrovateľ v Brezne. 24-ročného muža  obvinil nielen z prečinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, ale aj z prečinu poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva.

Obvinený mladík z Brezna vlani v máj  hľadal pomocou detektora kovov cenné kovové predmety v lesoch okolo obce Dolná Lehota.

„Postupne našiel dva kusy streliva do krátkej strelnej zbrane, strelivo do dlhej strelnej zbrane a jednu svetlicu. Následne našiel strelivo do dlhej strelnej zbrane v počte 800 kusov, ktoré bolo poukladané na sebe v jame, čiastočne skorodované a zakryté zeminou. Nájdenú muníciu si vložil do ruksaku a vzal so sebou,“

uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ  v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Všetko si potom mladík naložil do svojho auta  a chcel odísť. Na ceste do Dolnej Lehoty ho však zastavila policajná hliadka, ktorá kontrolovala doklady a pozrela sa mu aj do priestorov vozidla. Na vyzvanie dobrovoľne otvoril ruksak s nájdeným strelivom.

„Obvinený od roku 2011 do novembra 2013 neoprávnene prostredníctvom detektora kovov na rôznych miestach v okrese Brezno vyhľadal a následne v mieste trvalého bydliska neoprávnene prechovával 85 kusov archeologických nálezov z obdobia novoveku po rok 1945, ktoré dobrovoľne vydal,“

dodala Faltániová.

Obvinený muž z Brezna je stíhaný na slobode. Za uvedené skutkové podstaty mu hrozí trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

Zdroj: KR PZ BB