Vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica od 11. júla 2022 zaviedli novinku v stravovaní pacientov. Mamičky po pôrode a pacientky na II. Gynekologicko-pôrodníckej klinike SZU majú možnosť doobjednať si za doplatok nadštandardné menu.
Nemocničná strava je všeobecne predmetom častej nespokojnosti pacientov, ktorá je ešte vypuklejšia u tehotných žien a mamičiek po pôrode.
„Záleží nám na spokojnosti pacientok a klientok s poskytovanými službami v našej nemocnici, preto sme pre ne pripravili novinku. Majú odteraz možnosť zvoliť si menu, ktoré je zostavené s maximálnym ohľadom na ich potreby stravovania počas pobytu v nemocnici a zároveň je rozmanitejšie, ako štandardne ponúkaná strava,“
hovorí Miriam Lapuníková, riaditeľka Rooseveltovej nemocnice.

Miriam Lapuníková
„Denné menu sa skladá z raňajok, desiaty, obeda, olovrantu, večere a druhej večere. Súčasťou menu sú potraviny ako losos, teľacie mäso, cuketa, kuskus, müsli, veľa zeleniny, 100% hroznová šťava, rôzne druhy kaší, atď.,“
vysvetľuje vedúca nutričná terapeutka Ľubomíra Tósegiová z oddelenia liečebnej výživy.
Vzhľadom na výber a pestrosť vstupných surovín , z ktorých sa pokrmy pripravujú, je cena menu vyššia oproti cene stravy hradenej z verejného zdravotného poistenia. Pacientky si preto doplácajú 12 € na deň.
„Jedálny lístok je zostavený v tejto fáze tak, že pacientka, klientka si objednáva denné menu ako celok na niekoľko dní vopred. Jedálny lístok majú mamičky a pacientky kliniky k dispozícii na každej izbe a od pôrodnej asistentky dostanú objednávkový formulár, kde označia, na ktorý deň si menu objednávajú. Vyplnený formulár odovzdajú službukonajúcej pôrodnej asistentke,“
dopĺňa Ružena Maťašeje, hovorkyňa Roooseveltovej nemocnice.

Ružena Maťašeje
Objednanie nadštandardnej stravy je dobrovoľné. V prípade, ak si nezvolia výber nadštandardnej stravy počas hospitalizácie, bude pacientkam poskytnutá strava hradená z verejného zdravotného poistenia, ktorá rovnako spĺňa všetky kvalitatívne nutričné požiadavky.
„Veríme, že sa táto služba stretne zo záujmom. V najbližších mesiacoch by sme ju radi rozšírili aj na ďalšie oddelenia spolu s bohatším výberom jedál v ponuke nadštandardného menu,“
uzatvára riaditeľka nemocnice.
Nemocničná strava je zároveň liečebnou výživou a a významne ovplyvňuje liečebný proces pacienta. Vo FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica poskytujú až 37 rôznych diét, ktoré sú prispôsobené potrebám pacientov s rôznymi ochoreniami.
Zdroj: Ružena Maťašeje , Foto: ilustračné