V sobotu je jubilejný 10. Deň Sásovskej uhorky

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

V sobotu 31. júla 2021 od 15:00 hod. sa na futbalovom ihrisku v starej Sásovej uskutoční jubilejný 10. ročník Dňa Sásovskej uhorky. Účastníkov čaká zaujímavý program.

Deň Sásovskej uhorky 

O 15:00 hod. začína  Sídliskový večerníček pre deti  s rozprávkou Dráčik Hapčí v podaní Divadla Harry Teater. Je to príbeh o priateľstve medzi princeznou Nezábudkou a  dráčikom  Hapčí, ktoré vzniklo na jednej krásnej lúke a o tom, ako dráčik Hapčí pomohol zachrániť princeznú a kráľovstvo pred princom Vilibaldom.

Samotný Deň Sásovskej uhorky prvýkrát v histórii otvorí o 16:00 hod. Sásovská uhorková hymna. Autorkou textu hymny podľa nápevu slovenskej ľudovej piesne „Mám ja hrušku“ je Vlasta Čupková. Zaspieva ju Zbor  Sásovänov s hudobným sprievodom harmonikára Miroslava Figuliho.

Novinkou tohto ročníka podujatia je detská súťaž Uhorka na kresbe, ktorá už prebieha. Termín odovzdania kresieb do súťaže je v sobotu do 15:00 hod. priamo na ihrisku v starej Sásovej. Súťaž vyhodnotíme a ceny autorom víťazných kresieb odovzdáme po 16:00 hod. a následne otvoríme aj výstavu detských kresieb s témou uhorky,“

informuje hlavný organizátor  Ján Kollár. Vystúpi ako dedinský gazda Ján Lichý Handzo a odovzdá ocenenia – maskota sásovských uhorkárov trpaslíka Antoša a kreatívneho vodníka Lukyho.

Ján Kollár

Ján Kollár

V tradičnej ponuke nebudú chýbať uhorky, kvašáky a v rámci koštovky to bude nová špecialita – Podracké viršle. Sú to párky vyrobené podľa viac ako storočnej receptúry zo Spišského Podhradia, ktoré sa v tridsiatych rokoch minulého storočia presadili aj na radvanských jarmokoch. Podávajú sa uvarené a naservírované na kúsky. Pri zahryznutí krásne pukajú a vyteká z nich šťava.

K dispozícii bude občerstvenie, zahrá ľudová hudba a deti sa môžu vyblázniť na rôznych atrakciách s jedinečným multifunkčným ihriskom Klaun, skákacím hradom, Puppí Landom – Dalmatín s jubilejnou tombolou. Dospeláci si zahrajú športovú hru Boccia. Zabavia sa teda všetky vekové kategórie.

História sásovských uhoriek

Bývalá samostatná obec Sásová sa v roku 1966 pričlenila k Banskej Bystrici a zachovala si okrem iného aj uhorkovú tradíciu. História pestovania uhoriek v Sásovej siaha do 17. storočia. Uhorky sa vo väčšom rozsahu začali pestovať v Sásovej od roku 1870.

Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár hovorí:

„Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu. Tak sa už o dva roky neskôr začal používať pojem Sásovská uhorka a starí Sásovania dostali prezývku uhorkári. Po sásovských uhorkách bola druhým najpredávanejším produktom na zeleninových trhoch fazuľa.“

V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Neodmysliteľnou súčasťou podujatia Deň Sásovskej uhorky je samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých alebo zaváraných. Najväčším lákadlom je nepochybne ochutnávka vynikajúcej studenej uhorkovej polievky.

Okrem uhorkových a iných špecialít organizátori ponúkajú návštevníkom aj tradičný recept na starú uhorkovú polievku. Tá sa počas leta pripravovala studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej

Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.

Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka. V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút.

Autor: (tom), Foto: ilustračné a archív