V sobotu 14. júna 2025 bude v Sásovej veselo. Na Futbalovom štadióne FK Sásová na Zábave sa chystá 14. ročník tradičného podujatia Deň Sásovskej uhorky so začiatkom o 15:00 hod.
Deň Sásovskej uhorky
Sásovania si zároveň pripomenú 675. výročie prvej písomnej správy o bývalej samostatnej obci Sásová. Hlavný organizátor podujatia Ján Kollár z Dokumentačného centra Sásová otvorí toto obľúbené sásovské podujatie predstavením najstaršieho dokumentu, ktorým je odpustková listina pre kostol p. Márie a sv. Antona v Sásovej z 13. februára 1350.
Túto dobovú listinu si budú môcť účastníci podujatia pozrieť na vlastné oči vďaka spolupráci Dokumentačného centra Sásová (DCS) a Luciou Kubíkovou Dimošovou, riaditeľkou Štátneho archívu v Banskej Bystrici.

Zľava Vladimír Sklenka, Lucia Kubíková Dimošová a Ján Kollár
Následne sa v programe Sásová v tieni polmesiaca predstavia obávaní osmanskí janičiari združenia Cassanova spoločnosť veselých šermiarov, ktorých po tvrdom výcviku zlomia sásovské uhorky.
Uvoľnenie nastane v dialógu Sásovských bačov. Legendárne hity 70-80 rokov uvedie nestarnúca kapela Galaxy BB Music. V bohatej TOMBOLE Grand prix UHORKA 2025 sa bude losovať o ikonický hrniec KYSEĽÁČ na nakladanie zeleniny a obľúbených kvašákov.

Zľava Ján Kollár a Ján Haruštiak
Ani v tomto roku nebude chýbať žiadaná Koštovka so sásovskou uhorkovou polievkou a produktmi sponzorských firiem BERTO a LUNTER.
Na záver to bude hlavne pre deti ikonický sídliskový večerníček Medené mesto a Sásová v podaní Divadla pod balkónom. Historický obsah tohto predstavenia korešponduje so 770. výročím Mesta Banská Bystrica.
Sásovskie uhorke sa najlepšie…
Sásovské uhorky po roku 1870 na celých sto rokov ovládli banskobystrický zeleninový trh. Bolo všeobecne známe, že „sásovskie uhorke sa najlepšie“. Od roku 1872, kedy im prischol názov Sásovská uhorka, uplynulo už viac ako 150 rokov. No ešte skôr, v roku 1736, sa o sásovských uhorkách pochvalne vyjadril polyhistor Matej Bel, ktorý vo svojej Notícii napísal:
„Prihodí sa, že pestovanie cibule, poniektorí aj úrodou uhoriek, neuspokojujú iba potreby Bystričanov, ale pestovatelia majú čo ponechať aj susedným mestám vo Zvolenskej stolici.“

Ján Kollár
Starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“. Na dlhé roky sa na túto udalosť zabudlo, až sa našla skupina nadšených Sásovänov okolo Jána Kollára a Eleny Púchyovej, ktorí oživili túto starú tradíciu.
Jedným z najväčších sásovských pestovateľov uhoriek z konca 19. storočia bol Ján Lichý Handzo. V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.
Gastronomické pomenovanie „Sásovskie uhorke“ sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej. Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky.
Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej
Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.
Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka.
V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút.
Tak dobrú chuť pri sobotňajšom programe DSU a konzumovaní sásovských uhoriek, priatelia.
Zdroj: (tom) a Vladimír Sklenka, Foto: DCS a ilustračné