Obec Kynceľová pri Banskej Bystrici ožije v sobotu 22. júla 2023 Fizolňovým dňom. Bude to už 15. ročník tohto tradičného gastronomicko – kultúrneho podujatia.
Kynceľovská fizolňa
Miestni pomenovali fazuľu fizolňou. Kedysi to bolo nielen v Kynceľovej jedlo chudobných, pretože pestovanie fizolne bolo nenáročné a úroda fazule bola v tejto obci vždy bohatá. Fizolňa sa tu varievala na niekoľko spôsobov. Počas leta zelené struky na kyslo, v zime sa z fizolne robila sladká alebo kyslá polievka.
Tradíciu Fizolňového dňa v Kynceľovej odštartoval nultý ročník v roku 2006. Hlavným bodom programu dňa je súťaž vo varení dobrôt z fazule. Tá sa varí na akýkoľvek spôsob v kotlíku z vlastných surovín, ktoré okrem strukoviny tvorí surové a údené mäso, klobásky či rebierka, zemiaky a zelenina s rôznymi koreninami či ďalšími ingredienciami. Súťažiaci majú k dispozícii kotlík, drevo, vodu, stôl a prístrešok.
Zvyčajne súťaží sedem až desať dvojčlenných družstiev. Ich úlohou je uvariť akékoľvek jedlo, ktorého hlavnou súčasťou je fazuľa. Víťazné družstvo si z Kynceľovej okrem vecných odmien odnáša aj putovný pohár starostky.

Marta Kubišová
Starostka Marta Kubišová hovorí:
„Je na družstvách, ako s navarenou fizolňou naložia, ale nestáva sa, že by nedali okoštovať. Samozrejme, na podujatí bude aj obecná fizolňa, hovädzí či divinový gulášik.“
Putovný pohár starostky získa družstvo, ktoré navarí najlepšiu fizolňu. Tú súťažiaci pripravia v kotlíku na akýkoľvek spôsob, a to z vlastných surovín, samozrejme vrátane fazule. Obec poskytne pre každé družstvo kotlík, drevo, vodu, stôl aj prístrešok.
Program
Aj tento rok organizátori pripravili na Fizolňový deň okrem súťaží aj zaujímavý sprievodný program:
10:30 prezentácia súťažiacich
11:00 podpálenie pod kotlíkmi
14:00 dováranie – hodnotenie
15:00 Folklórny súbor Debnár
16:00 X. ročník súťaže v krájaní cibule
17:00 Veronika Rabada
19:00 rocková skupina Sirens
21:00 diskotéka pod holým nebom s DJ Snopkom
24:00 záver podujatia
Podujatím sprevádza Miro Šuch.
Autor: (tom), Foto: ilustračné