Sobota 30. júla 2022 bude v starej Sásovej patriť tradičnému Dňu Sásovskej uhorky

ZAUJÍMAVOSŤ
4 /

V tomto roku si Sásovania pripomenú 150. výročie vzniku názvu Sásovská uhorka na banskobystrickom zeleninovom trhu. Tu sa od roku 1872 hovorievalo „Sásovskie uhorke sú najlepšie“ a stali sa najpredávanejším zeleninovým produktom, spolu s hlávkovým šalátom a palicovou fazuľou sásovských žien.

Deň Sásovskej uhorky 2022

To sa  stalo mottom 11.ročníka obľúbeného podujatia  „Deň Sásovskej uhorky 2022″  ktoré sa uskutoční v uhorkovej sezóne v sobotu 30. júla 2022 na futbalovom ihrisku SK Sásová (Na Zábave 3) v starej Sásovej.

„Program začína od  14:30 hod. s otvorením Sásovskou uhorkovou hymnou, pripomenutím histórie výročia a odovzdaním Ceny Dokumentačného centra Sásová (DCS) v súčasnosti najstaršej pestovateľke uhoriek 85 – ročnej Anne Kuriatkovej. Tá sa i napriek svojmu veku tradične v dobovom sásovskom oblečení zúčastňuje všetkých akcií DCS,“

hovorí Ján Kollár, správca Dokumentačného centra Sásová  a organizátor podujatia.

Ján Kollár

Ján Kollár

Potom sa predstaví sásovské Divadlo Harry Teater so Sídliskovým večerníčkom pre deti aj dospelých  „Medené mesto a Sásová“. Nebude chýbať ochutnávka kde sa znovu objaví ikonická Sásovská uhorková polievka, párky virlšle, kedysi pochúťka radvanských jarmokov a zeleninové pomazánky.

Pripravené budú detské nafukovacie atrakcie a tiež súťaže pre deti i dospelých. Zasúťažiť sa bude dať i v tombole a o dobrú náladu na ľudovú nôtu sa postará známy harmonikár.

Anna Kuriatková

Anna Kuriatková

Pripomenutie 150 – ročnej histórie Sásovskej uhorky

V roku 1872 na banskobystrickom zeleninovom trhu sa Sásovania presadili kvalitou natoľko, že vznikol pojem „Sásovská uhorka“ a starí Sásovania dostali prezývku „uhorkári“. Na dlhé roky sa na túto udalosť zabudlo, až sa našla skupina nadšených Sásovänov  okolo Jána Kollára Eleny Púchyovej, ktorí oživili túto starú tradíciu.

Jedným z najväčších sásovských pestovateľov uhoriek z konca 19. storočia bol Ján Lichý Handzo. V Sásovej sa uhorky pestovali hlavne v troch lokalitách – na Jelšinách, Močare a Úhrade. Väčšina zanikla počas výstavby sídliska. Poslednou lokalitou s pestovaním uhoriek tak dodnes ostali Jelšiny – časť Lúke.

Gastronomické pomenovanie „Sásovskie uhorke“ sa spomína aj v monografii o Sásovej a Rudlovej Máloktorý Bystričan vie, že práve táto časť nášho mesta bola významným a úrodným miestom pre uhorky.

So Sásovskou uhorkou sa spája viacero tradícií

Známe je tiež príslovie: „Vás je ako Sásovänov!“ Korene má práve v Sásovej a bežne sa používalo na celom Slovensku, dokonca aj v Prahe.

„Ukrýva sa za ním zberateľ a folklorista Adolf Peter Záturecký, ktorý už na konci 19. storočia vydal v Prahe príslovia a porekadlá. Jedným z nich bolo aj toto príslovie,“

vysvetľuje Ján Kollár.

Neodmysliteľnou súčasťou tradičného podujatia v starej Sásovej je samozrejme ochutnávka uhoriek, či už čerstvých alebo zaváraných. Najväčším lákadlom sa stala vynikajúca studená uhorková polievka.

Okrem uhorkových a iných špecialít organizátori ponúknu návštevníkom aj tradičný recept na jej prípravu. Tá sa počas leta robila studená a bola vynikajúcim osviežením pre koscov na lúkach, ale aj pri práci v domácnostiach.

Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej

Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.

Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka.

V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút. Dobrú chuť priatelia!

Zdroj: Ján Kollár a (tom) , Foto: Mirka Chabadová a archív