Hrušovský lepník z nášho kraja je slovenský produkt chránený na európskej úrovni

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Európska komisia schválila 25. júla 2022 nové chránené zemepisné označenie (CHZO) zo Slovenska. K Skalickému trdelníku, Slovenskej bryndzi či Zázrivskému korbáčiku pribudol  od pondelka aj Hrušovský lepník.

Zemepisné označenie znamená, že tento produkt sa nikde na svete, okrem vymedzenej oblasti na Slovensku, nemôžu vyrábať. Inak povedané, jeho pôvod sa viaže ku konkrétnemu miestu alebo oblasti. Aby mohol produkt takéto označenie získať, musí spĺňať prísne kritériá kvality, ktoré sa nemôžu meniť v čase, a teda je pre spotrebiteľov zárukou tradičnej, nemennej chuti.

Hrušovský lepník

Hrušovský lepník

Zemepisná oblasť sa rozprestiera na juhu stredného Slovenska. Obec Hrušov sa nachádza v Banskobystrickom kraji na južnej okrajovej zvýšenej časti Krupinskej planiny v trojuholníku miest Veľký Krtíš, Krupina a Šahy, na území niekdajšej Hontianskej stolice.

Hrušovský lepník je okrúhly alebo napoly preložený koláč s priemerom 20 až 35 cm z kysnutého chlebovo-zemiakového cesta. Vyrába sa v slanej a sladkej verzii, pričom slaný lepník je na povrchu potretý cesnakom s maslom alebo masťou a v sladkej verzii je naplnený lekvárom. Rovnako sa vyrába aj ako plnený na povrchu alebo vnútri.

Ako náplň sa využíva roztopené maslo s tvarohovo – zemiakovou náplňou so škoricou či vanilkovým cukrom alebo sa plní kapustou. Vyrába sa tradičným ručným spôsobom a je pečený v kamenej peci z lomového kresaného kameňa.

Poznáme niekoľko druhov Hrušovského lepníka:

Hrušovský lepník slaný potretý roztopeným maslom alebo rastlinným olejom alebo masťou s cesnakovou náplňou (pretlačený cesnak, soľ, voda);

Hrušovský lepník sladký potretý roztopeným maslom alebo rastlinným olejom alebo masťou s lekvárovou náplňou (slivkový, čerešňový);

Hrušovský lepník plnený kapustovou náplňou a na povrchu potretý roztopeným maslom, rastlinným olejom alebo masťou,

Hrušovský lepník s náplňou na povrchu potretý roztopeným maslom, rastlinným olejom alebo masťou, s tvarohovo-zemiakovou náplňou posypanou mletou škoricou a cukrom alebo vanilkovým cukrom.

Aktuálne máme na Slovensku registrovaných 36 chránených zemepisných označení a chránených označení pôvodu. Schválené by v Európskej komisii mali tento rok byť ešte dva produkty – Bardejovský med a Tokajské víno zo slovenskej oblasti.

Slovensko opätovne ukázalo, že tradície a hrdosť regiónov sú u nás veľmi silné. Som presvedčený, že Hrušovský lepník po zápise v európskych registroch priláka ešte viac turistov a bude mať pred sebou ešte úspešnejší príbeh,

hovorí predseda Úradu priemyselného vlastníctva so sídlom v Banskej Bystrici Matúš Medvec.

Zručnosti a šikovnosť ľudí z vymedzenej zemepisnej oblasti vyrábajúcich “Hrušovský lepník” sa vyvíjali vďaka vedomostiam a skúsenostiam prenášaným z generácie na generáciu, čo sa odráža na kvalite konečného výrobku. Vďaka príprave kvásku, cesta, náplne, času na vyhriatie kamennej pece, ale aj používaniu tradičných pomôcok ako napr. husacie alebo kačacie krídlo, ohrablo, omelo, má “Hrušovský lepník” svoju charakteristickú vôňu a chuť.

Bystričania mali možnosť ochutnať pravý Hrušovský lepník napríklad na  Otváraní Bánoša. V našom kraji je takýchto možností niekoľko. Dobrú chuť priatelia!

Hrušovský lepník na Otváraní Bánoša

Hrušovský lepník na Otváraní Bánoša

Zdroj: Jana Záchenská a (tom), Foto: ilustračné