Obec Kynceľová pri Banskej Bystrici ožije v sobotu 20. júla 2019 opäť Fizolňovým dňom. Bude to už trinásty ročník tohto tradičného gastronomicko – kultúrneho podujatia.
Kynceľovská fizolňa
Miestni pomenovali fazuľu fizolňou. Kedysi to bolo nielen v Kynceľovej jedlo chudobných, pretože pestovanie fizolne bolo nenáročné a úroda fazule bola v tejto obci vždy bohatá. Fizolňa sa tu varievala na niekoľko spôsobov. Počas leta zelené struky na kyslo, v zime sa z fizolne robila sladká alebo kyslá polievka.
Tradíciu Fizolňového dňa v Kynceľovej odštartoval nultý ročník v roku 2006. Hlavným bodom programu dňa je súťaž vo varení dobrôt z fazule. Tá sa varí na akýkoľvek spôsob v kotlíku z vlastných surovín, ktoré okrem strukoviny tvorí surové a údené mäso, klobásky či rebierka, zemiaky a zelenina s rôznymi koreninami či ďalšími ingredienciami. Súťažiaci majú k dispozícii kotlík, drevo, vodu, stôl a prístrešok.
Zvyčajne súťaží sedem až desať dvojčlenných družstiev. Ich úlohou je uvariť akékoľvek jedlo, ktorého hlavnou súčasťou je fazuľa. Víťazné družstvo si z Kynceľovej okrem vecných odmien odnáša aj putovný pohár starostky Martiny Kubišovej.
Program
Aj tento rok organizátori pripravili na Fizolňový deň okrem súťaží aj zaujímavý sprievodný program:
10:30 prezentácia súťažiacich
11:00 podpálenie pod kotlíkmi
14:00 dováranie – hodnotenie
14:30 Podjavorová muzika
15:30 VII. ročník súťaže v krájaní cibule
17:30 Modus memory Mariána Greksu
19:00 folkrocková kapela Dora
20:00 – 24:00 diskotéka pod holým nebom s DJ Snopkom
Nebude chýbať ani občerstvenie ako klobásky, guláš, fazuľovacia a k tomu dobré pivo, kofola, či iné dobroty. Súťaže sa zúčastnia dvojčlenné družstvá. Fazuľu môžu pripraviť na ľubovolný spôsob v kotlíku z vlastných surovín.
Autor: (dem), Foto: ilustračné