V piatok pri Kolibe sv. Krištofa pripravuje Nasťa Kuzminová boršč s Drišlakom pre Svetielko nádeje

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Stalo sa už zvykom, že naša trojnásobná olympijská víťazka v biatlone Nasťa Kuzminová v júni varí a podáva pravý boršč. Bude tomu tak aj  tento piatok 7. júna od 11:00 hod. v priestoroch Koliby u Sv. Krištofa pri Banskej Bystrici na Uľanskej ceste 170. Výťažok z predaja pôjde pre malých onkologických pacientov v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica prostredníctvom OZ Svetielko nádeje.

V piatok pri Kolibe u Sv. Krištofa

Pôjde už o ôsmy ročník tejto charitatívnej akcie v podaní Nasti Kuzminovej. V piatok od jedenástej sa v Kolibe u Sv. Krištofa s ňou môžete stretnúť a ochutnať jej špecialitu. Prispejete tak na dobrú vec.

Nasťa Kuzminová

Nasťa Kuzminová

Mimochodom Nasťa Kuzminová je nielen vynikajúca športovkyňa, ale rada relaxuje aj v kuchyni ako kuchárka:

„Je to iná činnosť, ktorej sa rada venujem a najväčšou odmenou je, keď to chutí mojej rodine. Naučila som sa robiť aj bryndzové halušky. Môj syn tvrdí, že podľa toho som v podstate Slovenka.“

Boršč od Nasti Kuzminovej

Boršč od Nasti Kuzminovej

Najčastejšie však varieva boršč:

„Je pravda, že keď sú veľké mrazy a potrebujeme sa zahriať, vždy ho máme doma pripravený. V letnom období robíme skôr zeleninové šaláty a ľahšie jedlá.“

Vyzbierané peniaze z Nastinho boršču poputujú Občianskemu združeniu Svetielko nádeje, ktoré prináša nádej deťom a ich rodinám v ťažkom období ich života. Od 12:00 do 15:00 hod. zahrá na dobrú chuť a zabaví vás známa skupina Drišľak.

Recept na Nastin boršč

Nasťa Kuzminová svojho času prezradila aj svoj recept na chutný boršč. Základom je vývar z hovädzieho mäsa a bravčových kostí. Keď je vývar hotový, treba ho odstaviť a vybrať mäso. Do čistého hrnca nakrájame cibuľu, mrkvu a jemne opražíme. Zalejeme pripraveným vývarom. Pridáme nastrúhanú kapustu. Zvlášť si opražíme červenú repu.

Paradajky zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Repu s paradajkami dáme do hrnca asi 20 minút pred koncom varenia. Boršč tak získa krásnu až bordovú farbu.

Boršč

Boršč

Nakoniec pridáme mäso a necháme málo prevrieť. Samozrejme, nesmie chýbať bobkový list a korenie Môžeme dať aj cesnak, ale nie veľa. Keď naberieme boršč do taniera, pridáme ešte trochu kyslej smotany, ktorú posypeme zelenou mladou cibuľkou.

Znie to chrumkavo. Napokon v piatok hodinu predpoludním  sa môžete zastaviť v Kolibe u Sv. Krištofa a ochutnať túto dobrotu. Nasťa sa poteší, vy zasa môžete svojím príspevkom cez Svetielko nádeje potešiť deti na bystrickej onkológii.

Koliba sv. Krištofa

Koliba sv. Krištofa

Autor: (tom), Foto: ilustračné