Tradičné veľkonočné medové maškrty, ktoré nesmú chýbať na vašom stole

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Veľká noc ako oslava jari je už čochvíľa predo dvermi. Preto nezaškodí  predstaviť dva tradičné veľkonočné recepty, ktoré sme tentoraz osladili zdravším lúčnym medom Medokomerc.

Medové veľkonočné judáše

250 g hladkej múky

250 g polohrubej múky

100 g lúčneho medu Medokomerc

1 balíček vanilkového cukru

30 g droždia

1 žĺtok

250 ml mlieka

štipka soli

120 g rozpusteného masla

2 lyžice rumu

nastrúhaná citrónová kôra

hrsť hrozienok, najlepšie predom namočené v rume

bielok na potrenie

Hladkú a polohrubú múku zmiešame so soľou a citrónovou kôrou v miske, uprostred spravíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie a prisypeme vanilkový cukor. Prilejeme polovicu mlieka a premiešame tak, že vytvoríme riedku kašu. Misku zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť kvások.

Potom pridáme zbytok mlieka, ktoré nám ostalo. Zmiešame ho s lúčnym medom, rumom, žĺtkom, hrozienkami a všetko spolu dobre premiešame.

Následne pridáme rozpustené maslo a za pomoci varešky vypracujeme hladké nelepivé cesto. Čím viac cesto hnetieme, tým bude aj lepšie. Misku potom opäť prikryjeme utierkou a cesto necháme na teplom mieste vykysnúť približne 40 minút.

Po vykysnutí cesto ešte raz premiešame, rozdelíme na menšie diely a vyváľame valčeky (hrubé ako malíček), z ktorých tvoríme rôzne tvary podľa vašej fantázie: špirály, slimákov, praclíky či uzlíky… Tie potom vyskladáme na vymastený alebo papierom vyložený plech a necháme ich ešte10 minút odpočívať.

Ešte pred vložením do predhriatej trúby na 180 stupňov ich potrieme našľahaným bielkom a pečieme do zlatista podľa ich veľkosti, cca 15-20 minút. Bielok môžeme ešte posypať škoricovým alebo vanilkovým cukrom.

Ak máte radi sladšie múčniky, nemusíte judáše potierať bielkom, ale pečte ichbez potretiadoružova a ihneď po vybratí z trúby ich potrite lúčnym medom Medokomerc.

Medový veľkonočný baranček

180 g cukru,

130 g masla,

hrsť hrozienok

3 lyžice lúčneho medu Medokomerc

110 ml mlieka

hrsť nasekaných mandlí

40 dkg polohrubej múky,

1 balíček prášku do pečiva,

4 vajíčka

Žĺtky ušľahajte s maslom a cukrom do peny, pomaly pridávajte vlažné mlieko s rozmiešaným lúčnym medom, ktorým určite nešetrite je to predsa medový baranček. Ďalej pridajte tuhý sneh z bielok a nakoniec múku s práškom do pečiva, mandľami a hrozienkami. Pečte vo vymazanej a hrubou múkou vysypanej forme pri strednej teplote asi 45 minút.

Náš tip

Kvetový lúčny med Medokomerc pochádza z kvetového nektáru. Lahodný med zlatistej farby charakteristický svojou sladkou chuťou je ľahko stráviteľný a vhodný pre okamžité dodanie energie, pričom nemá takmer žiaden tuk. Obsahuje až 0,5 % rastlinných bielkovín a minerálne látky ako horčík, draslík, vápnik, mangán a železo. Má antioxidačné, antibakteriálne a probiotické vlastnosti.

Antioxidanty obsiahnuté v mede z divých kvetov neutralizujú účinky voľných radikálov, čo znižuje riziko vzniku viacerých chorôb. Okrem toho zmierňuje zápaly v tele, vyrovnáva bakteriálne hladiny a zvyšuje absorpciu živín z našej stravy. Vďaka blahodarným liečivým látkam, ktorými sa pýši, je ideálny pre celkovú regeneráciu organizmu a prevenciu pred ochorením.

Ochutnajte Lúčny med od spoločnosti Medokomerc s chuťou a vôňou rozkvitnutej lúky, ktorý odporúčame v najväčšom balení 900 g, aby ste tak mali poriadnu zásobu pre seba aj svojich blízkych. Pre viac informácií navštívte webovú stránku https://www.medokomerc.cz/.

Zdroj: Jana Naščáková , Foto: ilustračné