Regionálne destiláty z rodinnej pálenice Saber Distillery zožali úspech aj v USA!

Z regiónu
0 /

Podobné contesty a súťaže, kde hrajú hlavnú úlohu prvotriedne alkoholické nápoje, nie sú laickej verejnosti na Slovensku príliš známe. Celkom pochopiteľne.

Píše a hovorí sa o nich málo, čo je v mnohých ohľadoch na škodu veci. Najnovšie správy zo zámoria totiž hovoria, že ani slovenskí výrobcovia sa v porovnaní s historicky oveľa bohatšími a skúsenejšími destilérkami a pálenicami – pokiaľ ide o kvalitu produktov – rozhodne nestratia.

Z Brezna do sveta

Saber Distillery je rodinný liehovar sídliaci v Brezne, ktorý sa venuje výrobe akostných kraftových destilátov. Moderná technológia spracovania a skutočný cit pre pravý zážitok z destilátu priniesol rodinnému podniku prvé ocenenie už v roku 2018, kedy na degustácii v Londýne získala ich vodka striebornú medailu.

Na úspechy veľmi razantne nadviazala Saber Distillery tento rok na akcii Bartender Spirit Awards v kalifornskom San Franciscu. A tento trazo nebola len jedna strieborná medaila, ale pribudlo k nej aj zlato. A rovno dvakrát.

Destiláty pre stupne víťazov

Na Bartender Spirti Awards sa hodnotili mnohé aspekty alkoholických nápojov – od dizajnu balenia cez hodnotu produktu, prirodzene až po chuť a vyváženosť destilátu. Tieto faktory sa v závere sčítali do finálového celkového skóre. A vyberať naozaj bolo z čoho, vzoriek hodnoteného alkoholu boli tisíce (!), šlo teda o naozaj silnú konkurenciu.

Zlaté medaily pre Saber Distillery získali produkty Palantír Smrekovička, čo je jedinečný destilát s chuťou a vôňou smrekového sirupu.

Na prvé miesto vo svojej kategórii rozhodcovia umiestnili tiež výrobok s názvom Constantin – pravý marhuľový destilát  s delikátnou chuťou po marhuľovom kompóte.

Úspešnú trojkombináciu zavŕšil destilát vyrábaný jedinečným technologickým postupom – dvanásťkrát destilovaný a fullerénom filtrovaný Hugan 1265, ktorý vo svojej kategórii získal striebornú medailu.

Slovenský alkohol sa vo svete nestratí

Na týchto príkladoch je vidieť, že slovenská páleničiarska tradícia, na ktorú sa niekedy pozerá cez prsty, má naozaj svetovú úroveň a dokáže obstáť aj v porovnaní s naozaj svetoznámou whisky alebo ďalšími drahými druhmi alkoholu. Samozrejme, ak sa k nej pristupuje správne.

Ako hovorí majiteľka liehovaru Saber Distillery Beáta Janštová, na Slovensku je stále neobyčajne náročné presadiť sa v tomto odvetví aj napriek nespochybniteľnej kvalite výrobkov:

„Najväčším problémom je nezáujem zo strany retailu. Menší výrobcovia alkoholických nápojov pre nich nie sú zaujímaví a dostať takýto alkohol na pulty obchodov je predmetom nesmierne náročných rokovaní. Kvalita produktu tu, bohužiaľ, hrá vedľajšiu úlohu. Verím však, že aj ocenenia, aké sme získali so Saber Distillery, prispejú k zmene tejto klímy na Slovensku.“

Kvalita z Horehronia

Jedinečné destiláty z pálenice Saber Distillery majú svoje miesto aj v regióne Horehronie. Zlatou medailou ocenená Palantír Smrekovička sa môže pýšiť aj regionálnou značkou – regionálny produkt HOREHRONIE.

Širokú ponuku destilátov Saber Distillery si môžu turisti ale aj domáci zakúpiť v TIC Horehronie v obci Bystrá alebo priamo na námestí v TIC Brezno.

Zdroj: Región Horehronie, Foto: Saber Destillery