Od strapca po pohár: Zažite pravú oberačku v srdci Hontu!

Tip na výlet
0 /

Pridajte sa k jedinečnému vinárskemu zážitku – natrhajte si vlastné hrozno, pomôžte pri jeho spracovaní a vychutnaj si pohár vína priamo od vinára. To všetko môžete zažiť v sobotu 13. septembra 2025 v Sebechleboch – Starej Hore.

Od strapca po pohár

Termín podujatia: 13.  septembra 2025 o 9:00 hod. (presný dátum sa môže upraviť podľa počasia)

Miesto: Sebechleby – Stará Hora (Vatra Wine – Pivnica Slnka)

Kapacita: max. 20 osôb

Čo vás čaká

Privítanie a raňajky

Oberačka vo vinici

Spracovanie hrozna – mletie, uskladnenie šťavy

Občerstvenie po práci

Degustácia vín a čerstvej hroznovej šťavy

Cena: 20 € osoba

Počet miest je obmedzený – rezervujte si miesto včas!

Rezervácie: 0911 654 109 – Michal Vatra

Víno, ktoré si vychutnávame, má za sebou dlhý a fascinujúci príbeh. Základom je kvalitné hrozno, no cesta od viniča po fľašu je plná starostlivosti, tradície a šikovnosti vinára.

Zber hrozna

Ide o kľúčový moment. Hrozno sa zberá ručne alebo strojovo, vo vhodnej zrelosti, aby malo správnu rovnováhu cukrov a kyselín.

Fermentácia

Po odstopkovaní a lisovaní sa šťava nechá prirodzene kvasinkami premeniť na alkohol. Tento proces môže trvať niekoľko dní až týždňov.

Zrenie

Víno môže zrieť v nerezoch, drevených sudoch (barik) alebo vo fľašiach. Každý spôsob ovplyvňuje výslednú chuť a vôňu.

Fľašovanie a odpočinok

Nakoniec sa víno fľaškuje a často ešte chvíľu odpočíva, aby sa chute harmonizovali. Potom je pripravené na váš stôl.

Zdroj: (tom) a OOCR Stredné Slovensko , Foto: ilustračné