Pridajte sa k jedinečnému vinárskemu zážitku – natrhajte si vlastné hrozno, pomôžte pri jeho spracovaní a vychutnaj si pohár vína priamo od vinára. To všetko môžete zažiť v sobotu 13. septembra 2025 v Sebechleboch – Starej Hore.
Od strapca po pohár
Termín podujatia: 13. septembra 2025 o 9:00 hod. (presný dátum sa môže upraviť podľa počasia)
Miesto: Sebechleby – Stará Hora (Vatra Wine – Pivnica Slnka)
Kapacita: max. 20 osôb
Čo vás čaká
Privítanie a raňajky
Oberačka vo vinici
Spracovanie hrozna – mletie, uskladnenie šťavy
Občerstvenie po práci
Degustácia vín a čerstvej hroznovej šťavy
Cena: 20 € osoba
Počet miest je obmedzený – rezervujte si miesto včas!
Rezervácie: 0911 654 109 – Michal Vatra
Víno, ktoré si vychutnávame, má za sebou dlhý a fascinujúci príbeh. Základom je kvalitné hrozno, no cesta od viniča po fľašu je plná starostlivosti, tradície a šikovnosti vinára.
Zber hrozna
Ide o kľúčový moment. Hrozno sa zberá ručne alebo strojovo, vo vhodnej zrelosti, aby malo správnu rovnováhu cukrov a kyselín.
Fermentácia
Po odstopkovaní a lisovaní sa šťava nechá prirodzene kvasinkami premeniť na alkohol. Tento proces môže trvať niekoľko dní až týždňov.
Zrenie
Víno môže zrieť v nerezoch, drevených sudoch (barik) alebo vo fľašiach. Každý spôsob ovplyvňuje výslednú chuť a vôňu.
Fľašovanie a odpočinok
Nakoniec sa víno fľaškuje a často ešte chvíľu odpočíva, aby sa chute harmonizovali. Potom je pripravené na váš stôl.
Zdroj: (tom) a OOCR Stredné Slovensko , Foto: ilustračné