Možno ste už aj Vy skúsili ochutnať dobroty, ktoré v príjemnej atmosfére ponúkajú trhovníci počas Banskobystrikých Vianoc na Námestí SNP. Vianočné trhy sú tak ako každý rok predmetom kontroly v rámci štátneho zdravotného dozoru, teda odborníkov Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica.
Vedúca odboru hygieny výživy RÚVZ Banská Bystrica MUDr. Ivana Sedliačiková hovorí:
„Tak ako aj pracovníci ostatných RÚVZ v SR, aj naši pracovníci budú počas konania tohto vianočného hromadného podujatia vykonávať mimoriadne kontroly stánkového predaja pokrmov. Zameriavame sa najmä na pôvod surovín a potravinárskych výrobkov, na dodržiavanie dátumu spotreby, resp. dátumu minimálnej trvanlivosti, kontrolu chladiaceho reťazca, teplotného reťazca, na prevádzkovú a osobnú hygienu.“
Hygienici kontrolujú aj doklady o zdravotnej a odbornej spôsobilosti predávajúcich a odoberajú tiež vzorky pokrmov. Priestory stánkov môžu byť uvedené do prevádzky len rozhodnutím RÚVZ.
Ďalej Sedliačiková dodáva:
„V prípade použitia nekvalitných surovín alebo pri nedodržaní technologického postupu prípravy pokrmov by mohlo dôjsť k výskytu alimentárnych ochorení u zákazníkov. Kontrola stánkového predaja potravín, napríklad oblátok, medovníkov a ďalších balených potravín je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy.“
Frekvencia kontrol závisí od konkrétnej situácie, pokiaľ sa zistia nedostatky, kontroly sa budú podľa potreby opakovať. Za prípadné zistené nedostatky môžu byť uložené pokuty v blokovom aj v správnom konaní.
Ich výška bude závisieť od závažnosti zistených nedostatkov a bude uložená podľa príslušných ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o doplnení a zmene niektorých zákonov v znení noviel a zákona č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení noviel.
Podľa MUDr. Sedliačikovej sú počas kontrol zistené aj nedostatky, ktoré prevádzkovatelia obratom odstraňujú. Možno však konštatovať, že situácia v oblasti stánkového predaja sa postupne zlepšuje, prevádzkovatelia vybavujú stánky požadovaným zariadením tak, aby mohli dodržiavať chladiaci a teplotný reťazec pri príprave pokrmov a nápojov, ale aj zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
Zdroj: RÚVZ BB, Foto: ilustračné