Už dvanásty ročník podujatia Deň Sásovskej uhorky sa uskutoční v poslednú júlovú sobotu na futbalovom ihrisku v starej Sásovej. Obľúbené podujatie, ktoré oživuje históriu bývalej dediny Sásová a jej chýrnych uhoriek, je aj tento rok, ako jediné podujatie z mestskej časti Sásová, súčasťou Banskobystrického kultúrneho leta.
Deň Sásovkej uhorky 2023
Deň Sásovskej uhorky (DSU) bude mať v tomto roku milú predohru, vernisáž kresieb detí z Materskej školy na Sásovskej ceste, ktorá bude v stredu 26. júla v záhrade škôlky. Do výtvarnej súťaže na tému Uhorka na kresbe prispeli deti 32 kresbami.
V sobotu 29. júla výstava detských kresieb na uhorkovú tému otvorí o 14:30 hod. popoludňajšiu časť podujatia Deň Sásovskej uhorky 2023 a bude jeho ozdobou až do skončenia. Ešte predtým, dopoludnia od 9:00 do 12:00 hod. sa na futbalovom ihrisku v starej Sásovej bude športovať, konkrétne hrať loptová hra boccia.
V úvode popoludňajšej časti podujatia si jeho návštevníci už tradične pripomenú históriu Sásovej. Tentoraz ich do nej zavedie Mikuláš Sas, ktorý zároveň odovzdá hlavnú cenu za najlepšiu kresbu v detskej výtvarnej súťaži.
„Mladý comes Mikuláš Sas, zakladateľ dediny Sásová, sa na podujatí predstavil už v roku 2013. Teraz, po desiatich rokoch, prichádza už ako skúsený šľachtic, banskobystrický richtár z roku 1340. Vo svojich spomienkach bude okrem iného hovoriť aj o tom, prečo neskorý stredovek bol vrcholom dediny Sásová,“
hovorí Ján Kollár, správca Dokumentačného centra Sásová a inak potomok sásovskej uhorkárskej rodiny Lichých (Handzo), ktorý sa v dobovom kostýme predstaví ako Mikuláš Sas.

Ján Kollár
Dvanásty ročník podujatia Deň Sásovskej uhorky je venovaný najmä deťom, čo znamená, že rozhodne nemôže chýbať rozprávka. Divadlo Harry Teater zahrá deťom známy rozprávkový príbeh o tom, ako zvíťazila soľ nad zlatom, v ktorom účinkujú Juraj Haviar a Patrícia Pivolusková. Rozprávka je súčasťou Sídliskových večerníčkov. A aj keď každá rozprávka má svoj koniec, touto rozprávkou sa zábava pre deti nekončí.
Čakajú ich ešte zaujímavé animácie a súťaže o sladkosti či obľúbené maľovanie na tvár. O dobrú náladu sa počas celého popoludnia postará aj harmonikár Miro Figuli so speváckym kolektívom Sásovan klub.
Uhorky, samozrejme, nemôžu na uhorkovom dni chýbať. Tohtoročné Sásovské uhorky ponúkne aj ich najstaršia pestovateľka, 86-ročná Anna Kurjatková, ktorá je doslova stálicou tohto podujatia. Pestrý výber uhoriek na ochutnávkových stoloch doplnia výrobky Lunter a Berto. Budú aj čerstvé langoše, cukrová vata, popcorn a ďalšie obľúbené dobroty pre deti. No a bude aj prekvapenie…
„Novinkou v tomto roku bude studená zeleninová polievka s extra panenským olivovým olejom, gaspačo. A určite nebude chýbať ani obľúbený sásovský kvašák. V tradičnej tombole bude aj tentoraz hlavnou výhrou glazovaný keramický hrniec kyseláč, tzv. zelák, na nakladanie zeleniny. „Môžete si v ňom ľahko pripraviť domáce kvašáky a tiež ďalšie lahôdky nakladané do oleja alebo octového nálevu,“
uvádza Ján Kollár, iniciátor a organizátor Dňa Sásovskej uhorky.
Pripomína, že Deň Sásovskej uhorky 2023 sa uskutoční za každého počasia. V prípade, že by podujatiu neprialo, bude v telocvični. Podujatie sa uskutočňuje s finančnou podporou Mesta Banská Bystrica.

Primátor Ján Nosko a Ján Kollár
Recept na 4 porcie studenej uhorkovej polievky zo Sásovej
Potrebujeme 300 g zemiakov, 300 g uhoriek, 18 ml smotany na šľahanie, 30 g hladkej múky, 30 g masla, drvená rasca, mleté čierne korenie, ocot, soľ, čerstvý kôpor.
Postup: Do litra vriacej posolenej vody vložíme na kocky pokrájané očistené zemiaky a uvaríme do polomäkka. Pridáme ošúpané, na menšie kocky nakrájané uhorky bez semien, drevnú rascu, mleté čierne korenie a povaríme do mäkka.
V smotane na šľahanie rozmiešame hladkú múku a pomaly vlejeme za stále miešania do polievky. Pridáme maslo, soľ, ocot, kôpor posekaný nadrobno a povaríme. Polievku podávame studenú. Celkový čas prípravy je okolo 45 minút.
Sásovskie uhorke sa najlepšie…
Sásovské uhorky po roku 1870 na celých sto rokov ovládli banskobystrický zeleninový trh. Bolo všeobecne známe, že „sásovskie uhorke sa najlepšie“. Od roku 1872, kedy im prischol názov Sásovská uhorka, uplynulo už viac ako 150 rokov. No ešte skôr, v roku 1736, sa o sásovských uhorkách pochvalne vyjadril polyhistor Matej Bel, ktorý vo svojej Notícii napísal:
„Prihodí sa, že pestovanie cibule, poniektorí aj úrodou uhoriek, neuspokojujú iba potreby Bystričanov, ale pestovatelia majú čo ponechať aj susedným mestám vo Zvolenskej stolici.“
Tak dobrú chuť pri konzumovaní sásovských uhoriek, priatelia.
Zdroj: Dokumentačné centrum Sásová , Foto: ilustračné a archív