Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez Aeropress sa uskutočnia 23. septembra 2023 v Banskej Bystrici. V tento deň to v Záhrade – Centre nezávislej kultúry bude rozvoniavať kvalitnou výberovou kávou.
Zavítajú k nám baristi a kávovi nadšenci z celého Slovenska, ktorí v rámci súťaže predvedú svoje zručnosti v príprave lahodnej kávy. Registrácia do súťaže sa spustí 22. septembra 2023. Prihlásiť sa môžu profesionálni baristi, ale i úplní laici. Slovenský šampión pocestuje do Austrálie na svetové decembrové finále.

AeroPress Banská Bystrica 2023
Pointou súťaže je pripraviť filtrovanú kávu cez AeroPress. Všetci súťažiaci majú k dispozícii rovnaký druh výberovej kávy, aby sa tak ukázala zručnosť a rozmanitosť zvoleného receptu. Na pripravenú šálku filtrovanej kávu sa smie použiť maximálne 18 gramov kávy a výsledný objem musí byť minimálne 150 ml.
„,AeroPress sa radí medzi alternatívne prípravy kávy. Z pohľadu svojej konštrukcie je AeroPress veľmi jednoduchý prístroj, využívajúci fyzikálne zákony. Predstavte si dva plastové valce, pričom jeden z nich je ukončený gumovým piestom a úplne presne zapadá do druhého telesa. Na konci väčšieho valca je sitko, do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri tlačení tak vzniká podobný efekt ako v injekčnej striekačke – piest tlačí na extrahujúcu sa kávu v horúcej vode, pričom samotnú kávu zadrží filter,“
vysvetľuje organizátor súťaže a víťaz prvého slovenského AeroPressu 2014 Martin Karabiňoš, ktorého Bystričania poznajú z kaviarne a pražiarne The Fleck Coffee Roasters.

Martin Karabiňoš
,,Súťaž má viackolový formát, pričom porota z týchto vyraďovacích kôl posunie ďalej tú najlepšiu šálku z AeroPressu. V každom kole budú súčasne variť kávu traja súťažiaci, na prípravu budú mať 5 minút. Po uplynutí doby porotcovia naslepo ochutnajú všetky šálky a určia, ktorá káva im chutí najviac. Takto postupne vzíde zo všetkých zúčastnených víťaz, ktorý ako majster Slovenska v príprave kávy AeroPressom postupuje na svetové finále v Melbourne. To sa uskutoční už 1. – 3 decembra 2023,“
hovorí Karabiňoš.

Organizátor AeroPress 2023 Martin Karabiňoš
Súťaž v príprave kávy touto technikou má svoju históriu. Od roku 2008, kedy sa v nórskom Osle konal prvý ročník v komorných podmienkach, sa zo súťaže stal celosvetový fenomén. V súčasnosti sa do súťaží tohto formátu zapájajú tisícky milovníkov kávy v približne 120 súťažiach vo viac ako 60 krajinách sveta. Cieľom podujatia nie je len meranie si svojich zručností.
,,Ako kávomilec, pražiar a barista môžem zhodnotiť, že káva už dávno nie je len o biznise. Je o budovaní komunity, o priateľstvách a stretnutiach. Inak tomu nebude ani na podujatí AeroPress Slovakia 2023. Už teraz sa veľmi tešíme na všetkých, ktorým niečo hovorí kávová kultúra a chcú sa s nami o svoje kávové recepty podeliť,“
pozýva organizátor.

AeroPress
Podujatie AeroPress 2023 bude otvorené pre širšiu verejnosť. Návštevníci eventu budú mať možnosť spoznať rôznych vystavovateľov, pripraviť si kávu pomocou profesionálneho kávovaru či vychutnať si šálku kávy v Espresso bare.
Ten bude zastúpený lokálnou bystrickou pražiarňou The Fleck Coffe roasters. Filtrovanú kávu pre návštevníkov s radosťou pripravia baristi z Mlsnacava a Spojkaroastery.
Niečo pod zub si budete môcť vybrať buď z pravej pečenej neoapolskej pizze od Langone Pizza Art alebo z vegánskeho jedálnička z Veganaf. O mlsný jazýček sa postará Silvia Garajová z Naše cesto.
Viac informácií nájdete na https://www.instagram.com/aeropressslovakia/ a https://worldaeropresschampionship.com/.
Zdroj: Romana Dorotovičová a (tom) , Foto: AeroPress a ilustračné