Ako obyvatelia Banskobystrického kraja nakupujú na internete  

ZAUJÍMAVOSŤ
1 /

Internetové obchody patria k najrýchlejšie sa rozvíjajúcim sektorom hospodárstva. Celosvetový obrat e – commerce v roku 2017 stúpol oproti minulému roku o 24,8 %. Až 59 % ľudí zo Slovenska nakupuje na internete.

A ako vyzerajú nákupy cez internet v Banskobystrickom kraji? Ako nakupujú obyvatelia Banskobystrického kraja na rozdiel od zbytku Slovenska?

Spoločnosť Picodi preskúmala niekoľko miliónov transakcií, ktoré vykonali užívatelia v roku 2017, aby sa dozvedela, koľko míňajú užívatelia jednotlivých typov zariadení, v ktorých mesiacoch nakupujú najčastejšie, v ktorých mesiacoch najviac míňajú a taktiež v ktorých dňoch v týždni alebo dokonca v ktorých častiach dňa je nákupná aktivita najväčšia. Prieskum Vám taktiež odhalí, ktoré miesto zaujal Banskobystrický kraj v slovenskom rebríčku nákupov na internete.

Štatistiky Banskobystrického kraja

ako-sa-v-banskobystrickom-kraji-nakupuje-na-internete

Užívatelia internetu z Banskobystrického kraja dávajú prednosť počítaču alebo notebooku pred mobilným telefónom – 55,08 % zo všetkých transakcií bolo vykonaných cez počítač. Cez mobilný telefón prebehlo 38,36 % transakcií, kým cez tablet prebehlo – neprekvapujúco – iba niečo cez 6 %.

Pokiaľ ide o priemerné výdavky, používatelia tabletov míňajú najmenej – v priemere niečo cez 43 €, kým užívatelia počítačov míňajú viac ako 63 €. Víťazom v tomto kole sa stávajú používatelia mobilných telefónov, ktorí minú v priemere takmer 66 €. Treba spomenúť aj rozdiel medzi užívateľmi systému Android a iOS – používatelia systému Android minú v priemere 59 €, kým používatelia systému iOS minú viac ako 66 €.

Keď sa porovnávala nákupná aktivita používateľov počas roka, tak sa zistilo, že je najväčšia počas posledného štvrťroka. Naopak – v prvej polovici roka používatelia nemajú veľký záujem o online nákupy. Hlavným dôvodom je to, že užívatelia z Banskobystrického kraja plne využívajú nákupné festivaly, ktoré sa konajú práve na konci roka. Netreba pripomínať, že v novembri sa konajú akcie ako Black Friday a Cyber Monday. Priemerná hodnota objednávky sa vtedy zvýši takmer až na 82 €, čo je omnoho viac ako predošlých 10 mesiacov.

V ktoré dni v týždni obyvatelia Banskobystrického kraja nakupujú najviac? Užívatelia počítačov v piatok a užívatelia mobilných telefónov v nedeľu.

V záujme dôkladnosti v Picodi rozdelili deň na 24 hodín, aby zistili, ktorá časť dňa je pri online nakupovaní najpopulárnejšia . V noci (od polnoci do 6:00) vykonajú obyvatelia Banskobystrického kraja iba niečo cez 3 % z celkových nákupov. Ráno (od 6:00 do 12:00) toto percento narastá až na 23,06 % a počas dňa (od 12:00 do 18:00) narastie takmer až na 34 %. Najviac nákupov zaznamenali večer (od 18:00 do polnoci), kde percento stúplo takmer až na 40 %. Nákupná špička pri používateľoch počítačov je o 20:00 a pri používateľoch mobilov o 21:00.

Obyvatelia Banskobystrického kraja najviac nakupujú módu a elektroniku. Najobľúbenejšou kategóriou je móda, pre používateľov počítačov i mobilných telefónov.

Banskobystrický kraj a zvyšok Slovenska

banskobystricky-kraj-vs-slovensko

Priemerná hodnota jedného nákupu obyvateľov Banskobystrického kraja (57,44 €) pri online nákupoch je väčšia ako priemerná hodnota jedného nákupu na Slovensku (57,36 €). Aj používatelia telefónov (65,64 €), minú v priemere za jeden nákup viac ako je priemer Slovenska (62,95 €).

Obyvatelia Banskobystrického kraja, ktorí používajú systém Android (60,57 €) alebo tí, ktorí používajú systém iOS (70,71 €) taktiež porazili priemer Slovenska (Android – 59,13 €, iOS – 66,77 €) v priemernej hodnote za jeden nákup.

Poďme sa pozrieť na celkové výsledky. Banskobystrický kraj sa umiestnil na 4. mieste, pokiaľ ide o priemernú hodnotu jedného nákupu, a rozdiel medzi Banskobystrickým krajom a prvým Žilinským krajom je až 4,45 €. Pred Banskobystrickým krajom sa umiestnil Košický kraj s náskokom 1,08 €. Za Banskobystrickým krajom ostal Trenčiansky kraj, v ktorom ľudia minú pri jednom online nákupe v priemere iba o 21 centov menej a posledný skončil Trnavský kraj, kde ľudia v priemere za jeden nákup minú o 3,99 € menej.

  1. Žilinský kraj – 61,89 €
  2. Prešovský kraj – 61,01 €
  3. Košický kraj – 58,52 €
  4. Banskobystrický kraj – 57,44 €
  5. Trenčiansky kraj – 57,23 €
  6. Nitriansky kraj – 55,74 €
  7. Bratislavský kraj – 53,61 €
  8. Trnavský kraj – 53,45 €

Viac informácií získate na  www.picodi.com.

Zdroj: Picodi.com, Foto: ilustračné