Župné trhy sa stávajú tradíciou, štartujú už v piatok v Banskej Bystrici na Starej Tržnici

SPRÁVY
0 /

Župné trhy, zamerané na podporu regionálnych producentov z Banskobystrického kraja, sa tešia na návštevníkov aj v tomto roku. Sériu obľúbených podujatí otvoria Veľkonočné župné trhy v Banskej Bystrici už v piatok 22. marca 2024. Trhy sa budú konať vo vybraných siedmich okresných mestách v kraji od marca do októbra.

Župné trhy v BBSK

Tradícia novodobých Župných trhov, ktorá sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) začala písať už pred dvomi rokmi, bude pokračovať aj tento rok.

V roku 2024 sa Župné trhy budú konať v siedmich okresných mestách v kraji, pričom v dvoch prípadoch sa pridajú k už tradičným podujatiam – Podpolianskym folklórnym slávnostiam a Žiarskemu jarmoku v Žiari nad Hronom. Prvé tohtoročné Župné trhy sa budú konať už tento piatok, 22. marca, priamo v Banskej Bystrici na Starej Tržnici.

„Župné trhy nadväzujú na naše aktivity, ktoré smerujú k podpore miestnych remeselníkov, farmárov a producentov v rôznych regiónoch nášho kraja. Chceme, aby sa im u nás darilo a aby držali živé tradičné výrobné postupy, remeslá a pracovali so surovinami z lokálnych zdrojov. Aj preto pre nich vytvárame rôzne platformy, kde môžu svoju produkciu ponúknuť zákazníkom,“

hovorí predseda BBSK Ondrej Lunter.

Kľúčovým projektom v podpore lokálnych producentov a remeselníkov je určite e-shop www.regionalnepulty.sk, za ktorým stojí Rozvojová agentúra BBSK a cez ktorý k dnešnému dňu predáva svoje výrobky 90 remeselníkom a výrobcov z Banskobystrického kraja.

Práve na tento projekt nadväzujú aj fyzické Župné trhy, ktorých cieľom je poskytnúť miestnym producentom ďalší priestor na predaj ich výrobkov.

„Župné trhy sme organizovali prvýkrát v roku 2022. Už po prvom roku sa ukázalo, že je to zaujímavý koncept a to ako pre remeselníkov, tak pre verejnosť. Za predchádzajúce dva roky sme počas Župných trhov poskytli priestor v priemere 55 remeselníkom.  Všetko sú to remeselníci alebo producenti z Banskobystrického kraja, výrobky mnohých z nich disponujú niektorou zo značiek Regionálny produkt  Gemer – Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont alebo Horehronie,“

uvádza Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá Župné trhy zastrešuje.

Župné trhy sa budú tento rok konať v siedmich okresných mestách v Banskobystrickom kraji vždy v čase od 10:00 do 18:00 hod. Všetky stánky regionálnych výrobcov budú spájať rovnaké farby a označenie stánku logom REGIONÁLNE.

Súčasťou každého Župného trhu budú vystúpenia miestnych folklórnych súborov alebo skupín, väčšinou detských, a tiež tvorivé dielne, ktoré vedú samotní regionálni producenti. Návštevníci si tak môžu sami vlastnoručne vyrobiť remeselný výrobok a vyskúšať, čo všetko práca remeselníka obnáša.

Harmonogram Župných trhov 2024

  • 22. – 23. 3. 2024 – Banská Bystrica, Stará Tržnica
  • 26. 4. 2024 – Revúca, Námestie slobody
  • 21. 6. 2024 – Lučenec, Námestie Republiky
  • 26. 6. 2024 – Zvolen, Námestie SNP
  • 12. – 14. 7. 2024 – Detva, Podpolianske slávnosti
  • 27. 9. 2024 – Brezno, Námestie generála M. R. Štefánika
  • 11. – 12. 10. 2024– Žiar nad Hronom, Žiarsky jarmok

Zdroj: Lenka Štepáneková a Zuzana Jóbová , Foto: RA BBSK