Župan Ondrej Lunter sa stretol so zástupcami regionálnych združení, dohodli sa na úzkej spolupráci

SPRÁVY
0 /

Prvé pracovné stretnutie, ktoré na Úrade Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zvolal nový predseda Ondrej Lunter, bolo rokovanie so zástupcami regionálnych združení miest a obcí kraja. S partnermi z regiónov hovoril o spolupráci, dopadoch aktuálnej krízy aj o novej aplikácii, ktorá má zrýchliť riešenie problémov na cestách II. a III. triedy.

Služby, ktoré kraj mestám a obciam poskytuje, prerozdelenie viac ako 174 miliónov eur alokovaných z eurofondov pre územie BBSK, Plán obnovy, dopady aktuálnej krízy na samosprávy či webová aplikácia, ktorá umožní starostom a primátorom rýchlejšie nahlasovanie problémov na cestách II. a III. triedy.

To sú len niektoré z tém, ktoré na stredajšom pracovnom rokovaní so zástupcami regionálnych združení miest a obcí Banskobystrického kraja otvoril nový predseda Ondrej Lunter. Toto stretnutie zvolal ako prvé, po svojom ustanovení do funkcie.

„Dnešné stretnutie považujem za jedno z najdôležitejších. Prečo? Pretože regionálna súdržnosť patrí medzi moje priority. Každý mikroregión kraja sa musí cítiť ako súčasť nášho spoločného úsilia, pretože, aby veci v našom kraji fungovali, musíme pracovať spoločne. Lebo spoločne dokážeme najviac,“

povedal banskobystrický župan.

Ondrej Lunter

Ondrej Lunter

Ten poukázal aj na to, ako efektívne a pružne dokázali samosprávy na regionálnej i miestnej úrovni v posledných rokoch reagovať na rôzne krízy – pandémia COVID-19 a plošné testovanie, zabezpečovanie očkovania či starostlivosť o utečencov z Ukrajiny.

„Máme za sebou dokonca voľby, v ktorých sa po prvýkrát nespochybňoval zmysel existencie samosprávnych krajov. Tento fakt, že samosprávy miestne, mestské a krajské vedia kvalifikovane a úspešne organizovať veľké úlohy, akoby na úrovni centrálnej vlády stále nikto nechcel počuť. Aj preto ma budete počuť a vidieť aktívne vstúpiť do tejto témy: o rozumnom usporiadaní právomocí a spravodlivom financovaní,“

uviedol Ondrej Lunter.

Alexandra Pivková

Alexandra Pivková

Ten na stretnutie pozval zástupcov všetkých ôsmich regionálnych združení, ktoré v kraji pôsobia. Zúčastnili sa ho Nadežda Babiaková (RZMO Žiarsky región), František Moravec (RZMO okresov Zvolen, Detva, Krupina), Marián Habovčík (ZMO Gemera a Malohontu), Alexandra Pivková (ZMO Novohradu), Tatiana Čontofalská (RZMO Horehronia a stredného Rudohoria) a Martina Kubišová (ZMOS Banskobystrického regiónu).

Zástupcovia regiónov na stretnutí priblížili aj svoje problémy pri zostavovaní rozpočtov, ktoré spôsobili doposiaľ ničím nekompenzované vládne opatrenia, privítali však snahu kraja zrýchliť riešenie podnetov týkajúcich sa ciest.

„Cieľom aplikácie, ktorú sprístupníme od 1. januára, je nielen zrýchliť opravy tak, ako problémy ohlasujú starostovia obcí, ale tiež transparentná a objektívna kontrola a vyhodnotenie podľa výkonu opráv. Cesty sú naša priorita a počas najbližších štyroch rokov chceme zrekonštruovať ďalších 500 kilometrov,“

dodal župan Lunter.

Na otázku nášho portálu, ako sa prejaví parlamentom schválené zvýšenie daňového bonusu na úkor podielových daní v príjmovej časti rozpočtu BBSK na budúci rok, ktorý budú schvaľovať novozvolení krajskí poslanci v decembri, župan Ondrej Lunter odpovedal:

„Dnes ešte nie je známe, čo znamenajú pozmeňovacie návrhy poslancov k daňovému bonusu. To len odzrkadľuje úroveň dialógu samospráv s vládou, ktorý absolútne absentuje. My len vieme, že všetky doterajšie opatrenia vlády, o ktorých vieme a mohli sme prepočítať ich dopady na naše rozpočty, tak sa bavíme o sume viac ako 20 miliónov eur v rozpočte BBSK, čiže na jednej strane zníženie našich príjmov a na druhej strane navýšenie nákladov, ktoré nám vláda nekompenzuje. Do toho vstupuje aj energetická kríza so zvýšenými cenami za energie. Celkový negatívny dopad na 240 – miliónový rozpočet kraja tak predstavuje vyše 30 miliónov eur.“

Vyriešenie výpadku príjmov z podielových daní fyzických osôb spolu s navýšením ďalších vyvolaných nákladov tak stojí pred samosprávami obcí, miest i krajov pri tvorbe rozpočtov na budúci rok.

Zdroj: Lenka Štepáneková a (tom)  , Foto: Marek Mačica a redakčné