Jednosmerky na Uhlisku vytvoria viac legálnych parkovacích miest

SPRÁVY
14 /

Mesto Banská Bystrica spolu s Dopravným inšpektorátom pristúpili k zjednosmerneniu úseku miestnej komunikácie na Uhlisku. Zmena sa bude týkať  Jesenského ulice v smere od križovatky s ulicou Na Uhlisku, po križovatku s Golianovou ulicou. K zmene organizácie dopravy by malo dôjsť v apríli 2017.

Zjednosmernením dopravného režimu bude umožnené (zlegalizované) pozdĺžne státie motorových vozidiel na okraji vozovky so zachovaním dostatočnej šírky cesty na jednosmerný prejazd všetkých vozidiel. Cyklistom bude umožnený pohyb aj v protismere.

Impulzom k zmene organizácie dopravy bol podnet obyvateľov Jesenského ulice, ktorí viackrát upozornili na opakované problémy súvisiace so zlým prejazdom cez túto lokalitu. Deje sa tak predovšetkým počas hokejových zápasov, keď fanúšikovania ľadového hokeja parkujú svoje vozidlá po oboch stranách cesty,“

hovorí Renáta Hláčiková, vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí.  

Zaparkované vozidlá často bránili plynulému prejazdu ulicou i výjazdu z dvorov. Zjednosmernenie Jesenského ulice tieto problémy odstráni.

„Našou prioritou je budovanie nových parkovacích miest tam, kde je to možné. V tomto prípade riešime jednosmerku na základe žiadosti miestnych obyvateľov a po dohode s nimi, aby sme zlegalizovali parkovanie na tejto ulici.“

dodáva prvý viceprimátor Jakub Gajdošík.

Podľa poslancov MsZ na jednej strane sa tento problém vyrieši, ale všetko je len dočasne. Počet áut stále narastá a o niekoľko rokov sa k tomuto problému bude musieť mesto  vracať, lebo už nebude kde umiestniť autá.

Jednak treba v okolí zimného štadióna vybudovať zberné parkovisko zrejme aj prehodnotiť svoje dopravné návyky, napríklad v dochádzke na predmetné hokejové zápasy bez auta s využitím MHD tak, aby sa minimalizovalo narušenie pokoja obyvateľov dotknutej lokality.

„Zjednosmernenie premávky na vybraných úsekoch ciest a uliciach predovšetkým v centrálnej mestskej zóne a obytných zónach je najčastejším riešením, ako sa vysporiadať s nedostatkom parkovacích miest na limitovanom priestore. Takýmto spôsobom získame v jednom jazdnom pruhu nové parkovacie miesta, a dotknuté ulice majú estetickejší ráz v porovnaní so zúfalým hľadaním parkovacích miest a státím áut rôznym, aj nedovoleným spôsobom,“ 

uvádza predseda Komisie MsZ pre dopravu, bezpečnosť, verejnoprospešné služby a verejný poriadok Marek Modranský.

Podľa štatistík sa zjednosmernením ulíc v mestách najazdí až o 30 – 40 % kilometrov navyše v porovnaní s priamou obojsmernou premávkou. Preto by do budúcnosti bolo vhodné zamyslieť sa, či všade a vždy musíme jazdiť len autom.

Zdroj: mesto BB a (tom), Foto: ilustračné