Zimný štadión v Banskej Bystrici má za sebou najrozsiahlejšiu rekonštrukciu vo svojej histórii

SPRÁVY
2 /

Keď sa v roku 2017 stala Banská Bystrica Európskym mestom športu, jednou z hlavných priorít samosprávy bolo vytvoriť a skvalitniť podmienky pre mladé talenty, ako aj profesionálnych športovcov. To sa podarilo aj veľkou rekonštrukciou zimného štadióna pred EYOF 2022.

Najväčšie banskobystrické športoviská postupne menili svoju podobu. Chátrajúce ihrisko v Kráľovej či zastaralé okolie Krytej plavárne na Štiavničkách s nedostatkom parkovacích miest sú už minulosťou.

Obnovy sa dočkal aj zimný štadión, na ktorom už v piatok hrajú Barani domáci úvodný zápas Tipsport extraligy proti hráčom Spišskej Novej Vsi a odštartujú tak  novú extraligovú sezónu 2022/2023. Pre divákov to bude okrem športového aj technický zážitok vďaka modernej multimediálnej kocke, osvetleniu či ozvučeniu, ktoré sú najnovším vybavením Tipsport arény.

S rekonštrukciou zázemia banskobystrických hokejistov a korčuliarov sa začalo v novembri 2020. V oboch halách boli obnovené fasády, pribudla vzduchotechnika, západná tribúna má vyššiu kapacitu a vynovený vstup prepája vnútorné priestory. Novinkou sú aj šatne, reštaurácia, športový obchod či fanshop HC ’05 Banská Bystrica, kde si možno zakúpiť tradičné suveníry ako sú čiapky, šiltovky alebo limitované herné dresy z prípravných zápasov.

„Súčasťou komplexnej rekonštrukcie zimného štadióna bola aj revitalizácia jeho okolia, ktorej výsledkom je bezpečný a komfortný areál pre návštevníkov športových podujatí i samotných športovcov. Staré a rozbité povrchy v okolí štadiónov boli nahradené dlažbou a obnovy sa dočkalo aj oplotenie štadióna. Areál dopĺňajú trávnaté plochy s vysokou i krovitou zeleňou, nový mobiliár, osvetlenie, smetné koše, stojany na bicykle či vlajkosláva,“

hovorí Dušan Argaláš, predseda predstavenstva MBB, a. s.

Modernizáciou prešla aj technická infraštruktúra, v rámci ktorej pribudlo v hale A nové osvetlenie, ozvučenie, no najmä multimediálna kocka zavesená nad hracou plochou, ktorá je svojou veľkosťou a vzhľadom jedinečnou na Slovensku. Zásadnou novinkou je aj nový turniketový systém, ktorý sa nachádza pri jednotlivých vstupoch do arény.

„Som rád, že náš zámer vytvoriť dôstojné miesto pre potreby a výchovu mladých hokejistov, trojnásobných hokejových majstrov, ale aj krasokorčuliarom sa nám podaril zrealizovať a dotiahnuť do úspešného konca. Ešte v júli sa zimný štadión premenil na gymnastickú halu v rámci Európskeho olympijského festivalu mládeže, kde zápolilo 180 mladých gymnastov. Dnes je to už však opäť starý „zimák“ v novom šate, ktorý je, verím, pripravený na úspešnú hokejovú sezónu našich baranov. Budem im v tom držať palce,“

dodáva primátor Ján Nosko, ktorý vhodí symbolicky úvodné buly zápasu HC´05 Banská Bystrica – HK Spišská Nová Ves v piatok 16. spetembra o 17:30 hod. Viac informácií, vrátane organizačných pokynov pre divákov, nájdete na tomto odkaze.

Zdroj: Dominika Adamovičová, Foto: mesto BB