Zima ešte nepovedala posledné slovo, dokedy budeme kúriť?

SPRÁVY
4 /

Mnohí z nás by už povedali, že vo vzduchu „cítiť jar“. Poryvy počasia posledných dní však naznačujú, že vykurovacia sezóna ešte zďaleka nekončí. Dokedy vlastne budeme vykurovať a ako si vieme nastaviť režim hrejivého tepla domova či teplej vody podľa svojich potrieb?

Vykurovacia sezóna je pomerne presne stanovená u tých, ktorí majú teplo zabezpečené z centrálneho zdroja. Ani tu však neplatí, že sa musia prispôsobiť všeobecne platným pravidlám.

„Určený čas dodávky tepla na vykurovanie sa začína spravidla 1. septembra a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. Teplo na vykurovanie sa obvykle začne dodávať, keď vonkajšia priemerná denná teplota klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 oC a v najbližších dňoch sa neočakáva oteplenie. Preruší sa potom, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 oC,.”

vysvetľuje generálny riaditeľ STEFE Banská Bystrica Ing. Pavol Koreň.

Obyvatelia bytových domov si však po dohode vlastníkov bytov dokážu určiť vlastný vykurovací režim. To isté platí pre ohrev teplej vody, ktorý nemusí byť dodávaný iba v časoch od 4:00 do 23:00 hodiny, ale podľa predstáv a dohody obyvateľov bytového domu.

„Častokrát sa stretávame s individuálnymi požiadavkami na iný režim vykurovania a ohrevu teplej vody. Reagujeme flexibilne a okamžite. Požiadavka však musí prejsť odsúhlasením na úrovni spoločenstva vlastníkov bytov alebo ako podnet od povereného zástupcu vlastníkov,“

dodáva Ing. Koreň.

Podnet na zvolanie schôdze má právo podať každý jeden vlastník bytu. Ak teda máme potrebu prispôsobiť si vykurovací režim, je to len v našich rukách.

STEFE Banská Bystrica dlhodobo zabezpečuje komfort dodávky tepla a teplej vody do našich domovov. Okrem flexibilného prístupu k zákazníkom a bezpečnej dodávky, zaisťuje energetické služby spojené so správou a revíziou zariadení, energetický manažment a technické služby. Skúsení pracovníci v teréne už viac ako 20 rokov zaisťujú služby spojené s vykurovaním pre Bystričanov.

Zdroj: Anna Bieliková, Foto: ilustračné