Výsledky participatívneho procesu Medeného hámra predstavia verejnosti

SPRÁVY
0 /

Medený hámor je pamiatka Banskej Bystrice, ktorá má medzinárodný význam a pre rozvoj cestovného ruchu predstavuje veľký potenciál.

Samospráva si uvedomuje dôležitosť jeho záchrany, a preto vyvíja aktivity smerujúce k tomu, aby sa podarilo nájsť jeho ďalšie využitie. Výstupy participatívneho výskumu potrieb verejnosti, zameraného na hľadanie budúcnosti Medeného hámra, predstavia už budúcu stredu 8. decembra o 17:00 hod. cez online prenos.

Nové využitie areálu, ktorý bol sídlom významného metalurgického podniku na spracovanie medi, sa mesto Banská Bystrica rozhodlo nájsť spolu s verejnosťou. Participatívny proces spustili v spolupráci s Občianskym združením ZA! Medený hámor, v júli tohto roka. Na realizáciu oslovila samospráva skúsené architektky a sociologičky z kolektívu Spolka.

„Som rád, že sa nám podarilo odštartovať zámer revitalizácie Medeného hámra, a to práve participatívnym procesom s obyvateľmi nášho mesta. Verím, že ich podnety nám pomôžu definovať zámer tejto národno-technickej pamiatky, ktorá je veľmi úzko spojená s históriou nášho mesta,“

hovorí primátor Ján Nosko.

„Zainteresovanie verejnosti na príprave materiálov smerujúcich k realizácii revitalizácie areálu Medeného hámra považujeme za veľmi dôležité. V budúcnosti by mal Medený hámor tvoriť jeden z dôležitých kultúrnych a spoločenských priestorov mesta. Predurčuje ho k tomu historická hodnota, ako aj poloha v blízkosti amfiteátra, areálu Slovenka s jednoduchým prístupom do centra Banskej Bystrice,“

dopĺňa Stanislav Mičev, predseda pracovnej skupiny Za záchranu Medeného hámra.

Prvý krok participácie bol dotazníkový prieskum, na ktorom sa zúčastnilo 1 189 respondentov. Ďalšou fázou procesu boli individuálne hĺbkové rozhovory so zástupcami rôznych skupín a spoločný workshop pre predstaviteľov rôznych inštitúcií a odbornú verejnosť.

V posledných týždňoch spracovali výskumníci zo Spolky výsledky výskumu. Správu vo forme verejnej prezentácie predstavia cez online prenos na sociálnych sieťach v stredu, 8. decembra  17:00 hod. Verejnosť sa bude môcť k výstupom dotazníka vyjadriť cez sociálne siete alebo aplikáciu Slido.

„Odpovede na otázku, čo s Medeným hámrom, by sa mali objaviť v budúcom zadaní architektonickej súťaže na revitalizáciu areálu. Tá by poslúžila ako podklad pre územný plán zóny, ktorý stanoví, čo je v tomto chránenom areáli národných kultúrnych pamiatok možné stavať,“

uvádza Juraj Havlík, štatutár OZ ZA! Medený hámor.

Link, kde bude prezentácia výstupov a diskusia: https://www.facebook.com/events/874415389910722

Zdroj: Dominika Adamovičová, Foto: Martin Dubovský a ilustr.