Výsledky kontroly potravín boli najhoršie v obchodných reťazcoch

SPRÁVY
1 /

V období od 1. júna do 15. septembra 2013 vykonali inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) celkovo 10.840 kontrol. V 1.910 prípadoch(17,62 %) zistili nedostatky.

Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka sankcie za zistené nedostatky pri kontrolách dostatočne nemotivujú obchodné reťazce, aby dodržiavali predpisy. „Máme rozpracované štyri miliónové pokuty, no musí to ísť cez odvolacie konanie,“ uviedol Jahnátek.

Pri bežných kontrolách počas pracovného času sa nedostatky vyskytli v 15,5 % prípadoch. Najhoršie podľa inšpektorov dopadli kontroly mimo pracovného času, kde zistili nedostatky  až v 54,81 % prípadoch.Celkovo za dva a pol mesiaca inšpektori udelili 915 blokových pokút vo výške 28.382 eur. Právoplatne sa ukončilo 639 správnych konaní so sankciami vo výške 640.341 eur.

„Po pracovnej dobe nedochádza k žiadnemu zlepšeniu v oblasti kvality predaja potravín,“ dodal minister Jahnátek. Nedostatky v hypermarketoch boli najväčšie a dosiahli až 55,15 %. Najhoršie výsledky mal Carrefour na úrovni 36,36 %, druhé bolo Tesco (34,79 %) a tretia skončila obchodná sieť CBA (31,14 %). V porovnaní s júnom 2013 si najviac pohoršilo CBA.

Podľa Jahnátka svetlou výnimkou je reťazec METRO, ktorý sa oproti júnu zlepšil zo 60 % nedostatkov na súčasných 10 %. Najčastejšími nedostatkami kontrolovaných obchodných prevádzok boli problémy s hygienou prevádzok, predaj po dátume spotreby alebo minimálnej trvanlivosti, spolu s hygienou skladovania.

Ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš menoval aj komodity, ktoré zaznamenali najhoršie výsledky kvality pri kontrolách: „Najhoršie boli na tom vajcia až 32%, potom zemiaky 22% a cukor s vínom okolo 20%.“


Kontroly potravín v slovenských obchodoch budú pokračovať. Ich cieľom nie je len trestať nepoctivých obchodníkov, ale pôsobiť aj preventívne, aby sa zvyšovala kvalita predaja potravín aj s hygienou obchodných prevádzok a skladov.

Zdroj: Bystricoviny.sk