Vyskúšajte si v našom meste nový participatívny koncept nazvaný IDEATHON

SPRÁVY
0 /

Ide o celodennú akciu, ktorá sa uskutoční v prvú aprílovú sobotu v Robotníckom dome. Cieľom je doplniť nové a inovatívne nápady pre územie Mestskej funkčnej oblasti Banská Bystrica so zameraním na tri témy.

 Moderná mestská funkčná oblasť

– medzisektorová spolupráca v oblasti inovácií a inteligentných riešení

– kvalitné verejné a otvorené vládnutie

Zelená mestská funkčná oblasť

– spoločné riešenia využívania obnoviteľných zdrojov energie, komunitná energetika

– manažment odpadu, recyklácia a opätovné využitie

– komunitne vedená starostlivosť o zelenú infraštruktúru

– potravinová sebestačnosť

Inkluzívna mestská funkčná oblasť

– služby pre znevýhodnené skupiny obyvateľov

– celoživotné vzdelávanie pre všetkých

– medzigeneračná spolupráca (mladí ľudia, seniori, a podobne).

Zaujímajú vás tieto témy? Máte záujem byť aktívnou súčasťou transparentnejšieho, spolupracujúcejšieho, participatívnejšieho a inovatívnejšieho mesta?

Ak áno, bude praktické, pokiaľ si 1. apríl 2023, teda dátum, kedy sa Ideathon uskutoční, zapíšete do svojich kalendárov. Ešte pred tým sa však nezabudnite zaregistrovať  na https://forms.gle/NJygM7grvw5t6kbcA.

Ako sa bude rozvíjať Banská Bystrica do roku 2030

V stredu sa uskutočnilo na pôde mestského úradu v rámci Iniciatívy pre lokálne otvorené vládnutie v Banskej Bystrici  interné informatívne stretnutie s vedúcimi odborov a oddelení k dôležitému strategickému dokumentu nášho mesta, ktorým je Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja. Ten definuje komplexnú predstavu o budúcnosti a smeroch rozvoja Banskej Bystrice.

Inovácie, vzdelávanie, sociálne služby, dostupné bývanie, kvalita verejných priestorov, kultúra, dopravná infraštruktúra či životné prostredie sú oblasti, ktorým musíme venovať pozornosť a pracovať na ich zlepšení.

Aby mohlo mesto plánovať potrebné opatrenia, získať na ne zdroje financovania, ale aj čeliť rôznym aktuálnym výzvam, je nevyhnutná partnerská spolupráca samosprávy s ostatnými inštitúciami verejného a súkromného sektora.

„Preto budeme komunikovať so zástupcami komisií mestského zastupiteľstva, s partnermi zo sociálno-ekonomického rozvoja, ale aj s odbornou i širokou verejnosťou.  Verím, že spoločnými silami sa nám podarí vytvoriť kvalitný dokument, ktorým posunieme Banskú Bystricu vpred vo všetkých dôležitých smeroch,“

hovorí banskobystrický primátor Ján Nosko.

Zdroj: (tom) a Mesto BB    , Foto: FB a ilustračné