Vyšehradské mládežnícke fórum 2016 oslávilo 25. výročie V4 v Bystrici

SPRÁVY
0 /

Vyšehradské mládežnícke fórum (VYF) sa po piatykrát vrátilo do srdca Slovenska, Banskej Bystrice. VYF 2016 sa konalo v dňoch 7. až 9. decembra a v diskusiách spojilo mladých akademikov a odborníkov z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Slovenska a Ukrajiny.

Piaty ročník Vyšehradského mládežníckeho fóra sa rovnako, ako počas uplynulých ročníkov, niesol v znamení diskusií na témy ako zhodnotenie 25 – ročného fungovania Vyšehradskej skupiny a jej perspektív v budúcnosti, či záverov Varšavského summitu.

VYF 2016 vyvrcholilo simuláciou summitu NATO s Ukrajinou, pri ktorej boli participanti, dosadení do úlohy lídrov, zasadení do situácie, v ktorej Ukrajina čelila kybernetickému útoku. Podujatie sa konalo pod záštitou ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslava Lajčáka.

Prvú panelovú diskusiu uviedol Radovan Javorčík, riaditeľ kancelárie štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí SR. V rámci diskusie vystúpili Peter Kormúth, riaditeľ druhého teritoriálneho odboru ministerstva zahraničných vecí SR, Piotr Samerek, radca – minister Veľvyslanectva Poľskej republiky na Slovensku a Michal Vít, výskumný pracovník Institutu pro evropskou politiku Europeum.

Druhú panelovú diskusiu otvoril úvodným komentárom štátny tajomník ministerstva obrany SR Róbert Ondrejcsák. V rámci diskusie vystúpili Radovan Javorčík, István Gyarmati, prezident Center for Democracy Public Foundation v Budapešti, viceprezident neziskovej organizácie GLOBSEC a riaditeľ GLOBSEC Policy Institute Jakub Wisniewski i Michal Šimečka, výskumný pracovník pražského Ústavu mezinárodních vztahů.

Vyšehradské mládežnícke fórum je projekt organizovaný Euroatlantickým centrom v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Piaty ročník Vyšehradského mládežníckeho fóra sa uskutočnil vďaka podpore Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Sekcie verejnej diplomacie NATO a Rotary klubu Banská Bystrica.

Zdroj: Jozef Krilek, Foto: ilust.