Výmena svietidiel verejného osvetlenia na Fončorde zo zdrojov EÚ finišuje

SPRÁVY
1 /

V rámci projektu „Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica“ podporeného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru, zrealizovala samospráva v rokoch 2021 – 2024 viaceré aktivity, ktoré majú pomôcť zvládnuť klimatickú zmenu.

V týchto dňoch sa na Fončorde finišuje s ďalším plánovaným zámerom, ktorý spočíva vo výmene starých výbojkových sodíkových svietidiel za 467 kusov nových úsporných s modernou LED technológiou.

Nové svietidlá verejného osvetlenia sú už dnes realitou na Sadovej, Jilemnického, Internátnej, Kyjevskom námestí, Pod Suchým vrchom, na Jazmínovej a Šalgotarjánskej ulici, Triede Hradca Králové, Poľnej, Malachovskej ceste, Hutnej, Novom Kališti, Spojovej, Švermovej a Tajovského ulici. Zmluvný partner mesta, spoločnosť PROGRES-HL, začal s výmenou svietidiel v mesiaci december 2023 a ukončuje ju v týchto dňoch.

Vďaka tejto modernizácii sú už dnes viaceré lokality mesta bezpečnejšie a kvalitnejšie osvetlené. Novou inštaláciou zároveň dôjde na týchto svietidlách k úspore spotreby elektrickej energie o viac ako 50 percent, ako aj zníženiu emisií CO2v objeme viac ako 17 ton ročne,

hovorí vedúci odboru rozvojových aktivít mesta MsÚ Martin Lakanda.

Martin Lakanda

Martin Lakanda

Uličné svietidlá boli zakúpené v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystricapodporeného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru. Vďaka tomuto projektu boli v meste zrealizované viaceré aktivity, ktoré pozitívne vplývajú na našu schopnosť adaptovať sa na dopady zmeny klímy.

Patrí k nim výsadba zelene v areáloch materských škôl, rekonštrukcia škôlky Šalgotarjánska na Fončorde zameraná na zlepšenie jej energetickej efektívnosti, výmena nepriepustných povrchov za priepustné či vytvorenie prvej mestskej klimatickej stratégie.

V rámci modernizácie osvetlenia plánovala pôvodne samospráva aj samotnú výmenu stožiarov a káblových rozvodov s rekonštrukciou prislúchajúcich rozvádzačov. Verejné obstarávanie na komplexnú obnovu však nedopadlo úspešne.

Aby nedošlo k ohrozeniu ukončenia projektu v požadovanom termíne, mesto zrealizovalo opakované verejné obstarávanie na zabezpečenie najdôležitejšej časti verejného osvetlenia, ktorou je výmena svietidiel prinášajúca priame úspory.

Financie, ktoré sme v projekte ušetrili, investujeme do ďalších aktivít, s cieľom usporiť energiu a znížiť emisie CO2. Pôjde o výmenu interiérových svietidiel na siedmich objektoch banskobystrických materských škôl za šetrné, doinštalovanie LED verejného osvetlenia v Sásovej, realizáciu ôsmich dažďových záhrad, výsadbu a osadenie tienenia detských ihrísk v materských školách či nákup elektrobicyklov pre zamestnancov mestského úradu, aby sa mohli ekologicky premiestňovať po meste,“

dopĺňa primátor mesta Ján Nosko.

Ján Nosko

Ján Nosko

Zdroj: Zdenka Marhefková , Foto: mesto BB a ilustračné