Vládna koalícia schválila kontroverzný očkovací zákon, protesty budú pokračovať

SPRÁVY
22 /

Od piatku pred slovenským parlamentom v Bratislave, za asistencie polície a ťažkoodencov, protestovali stovky občanov proti prijatiu očkovacieho zákona rozdeľujúceho ľudí na očkovaných a neočkovaných s rozdielnymi právami. Opozícia bola proti a Sme rodina, ktorá nepodporovala tento návrh zákona a kládla si podmienky, po dohode so zvyškom koalície napokon spoločne odhlasovali znenie zákona v pôvodnom znení.

Obrat poslancov Sme rodina, ktorí sa po občianskych protestoch pred parlamentom stavali proti prijatiu predkladanej novely očkovacieho zákona, nastal v sobotu pred hlasovaním, keď došlo k dohode s koaličnými partnermi:

Predseda NR SR následne odcestoval na dovolenku a napriek predchádzajúcim silným vyhláseniam proti diskriminácii ľudí v súvislosti s očkovaním sa celý klub Sme rodina otočil, čím de facto oklamal protestujúcich ľudí.

A takto informovali koaliční poslanci médiá po nedeľnom schválení očkovacieho zákona:

Najsilnejšia opozičná strana HLAS – sociálna demokracia považuje „očkovací“ zákon za rozdeľujúci slovenskú spoločnosť. Všetci jedenásti poslanci Hlasu s celou opozíciou nepodporili tento zákon.

Postup poslancov Sme rodina, ktorí napriek silným rečiam svojho predsedu zákon napokon posunuli svojimi hlasmi do druhého čítania a hlasovali zaň v pôvodnom znení, považujú za oklamanie ľudí.

V nedeľu za návrh očkovacieho zákona bolo 77 zo 133 prítomných poslancov, 55 bolo proti a jeden poslanec nehlasoval. Schválená novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia umožňuje Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) alebo RÚVZ pri ohrození verejného zdravia nariadiť dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzok a na hromadné podujatia potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, prekonaní ochorenia alebo o negatívnom výsledku testu.

„Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb týmto obyvateľom (oproti neočkovaným) aj počas pandémie musí byť upravené primárne zákonom (aspoň vo všeobecnej rovine). Bez zákonného splnomocnenia (na takéto zohľadnenie) pri súčasnej zákonnej úprave ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako ‚priepustku‘ k službám,“

odôvodnil návrh novely zákona predkladateľ.

Zákon z dielne ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského umožní zaočkovaným chodiť  slobodne do prevádzok, pretože je pri nich len malé riziko, že by mohli ostatných nakaziť, hoci podľa vedeckých poznatkov aj očkovaní môžu covid prenášať aj infikovať sa, ale s ľahkým priebehom bez ohrozenia svojho života. Nezaočkovaní by do prevádzok mohli chodiť len s testom, ktorý by potvrdzoval, že nie sú infekční.

Vladimír Lengvarský

Vladimír Lengvarský

Novela zákona má platiť od dňa vyhlásenia v Zbierke zákonov. Podpísať ju ešte musí prezidentka Zuzana Čaputová. Je veľmi pravdepodobné, že opozícia sa s týmto diskriminačným zákonom obráti na Ústavný súd SR, ako to urobila v prípade Mikasových vyhlášok o diskriminačnom režime na hraniciach.

Jasné stanovisko k očkovaciemu zákonu aj k situácii v polícii vyjadrila aj ďalšia opozičná strana SMER-SD:

Podľa opozičných strán, ktoré sa v otázke odsúdenia očkovacieho zákona zjednotili, ľudia majú právo vyjadriť svoj nesúhlas s vládnymi opatreniami v súlade s Ústavou SR. Preto opozícia aktívne vystúpila  a podporila požiadavky protestujúcich.

Vzhľadom na to, čo sa dialo od piatku do nedele v parlamente i pred ním možno očakávať, že občianske protesty budú pokračovať počas leta a vyvrcholia na Deň ústavy 1. septembra.

Autor: (tom), Foto: TASR a ilustračné