Vírus v mobile vie byť otravný aj nebezpečný. Takto sa ho zbavíte!

SPRÁVY
0 /

Vírus v mobile sa stále vyskytuje menej často, ako ten v počítači. Možno aj preto má veľa užívateľov problém ho odhaliť a ešte väčší sa ho zbaviť. Poďme sa pozrieť, ako na to. 

Hneď na začiatku si povedzme niečo viac o tom, ako sa vírus do mobilu dostane. 

Ako sa dá získať vírus do mobilu?

Mobilný vírus môžete do svojho smartfónu dostať prakticky kdekoľvek. Stačí, že máte internet v mobile a prekliknete sa na nejakú neoverenú stránku. V nej môže byť ukrytý škodlivý softvér. Ten sa vám bez vášho vedomia stiahne do smartfónu. Alebo vírus chytíte vo chvíli, kedy si stiahnete prílohu nevyžiadaného e-mailu, ktorá je vírusom infikovaná.

Vyššie spomenuté prípady sú skôr výnimkou. Oveľa častejšie dochádza k stiahnutiu vírusu do mobilu vedome. K takémuto prípadu prichádza v situácii, kedy si nainštalujete aplikáciu mimo oficiálneho obchodu Google Play. Samozrejme to nie je pravidlo. No vždy by ste sa mali mať na pozore, prečo sa daná aplikácia nedá stiahnuť priamo. 

Treba však dodať, že ani všetky aplikácie v Google Play nie sú stopercentne bezpečné. Aj tam sa môžu vyskytnúť prípady infikovaného softvéru. Preto sa treba držať odporúčania, neinštalovať neznáme aplikácie resp. od neznámych výrobcov. Zároveň si vždy pred inštaláciou akéhokoľvek softvéru pozrite počet stiahnutí, hodnotenia a náhľady. Ak sú tieto údaje nedostatočné, aplikáciu radšej neinštalujte. 

Ako sa prejavuje vírus v mobile?

Vírus v mobile môže mať rôzne podoby – vyskakujúce okná s reklamou, spomalenie smartfónu, rýchlejšie vybíjanie batérie, rozosielanie e-mailov vo vašom adresári atď. V tom horšom prípade môže mať vírus negatívny dopad aj na vašu peňaženku. Stačí, aby začal posielať smsky na platené čísla alebo aby pomocou phishingu prenikol do vašej internetbankingovej aplikácie

Spôsob, ako sa škodlivý softvér prejavuje teda záleží od toho, aký typ vírusu sa do vášho smartfónu dostal. Ak k takejto situácii došlo, je potrebné ju začať okamžite riešiť. 

Ako odstrániť vírus z mobilu?

Dnes našťastie existujú riešenia, ako sa vírusu v smartfóne zbaviť. Prvou možnosťou je stiahnuť si antivírus do mobilu zadarmo. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z ponuky, nechajte si celý smartfón preskenovať. Antivírus nájde všetko, čo by mohlo resp. čo vášmu mobilu škodí. 

Ani potom, čo sa škodlivého softvéru zbavíte, antivírus neodinštalujte. Je dobre ponechať si ho ako prevenciu pred ďalšími útokmi. Nezaberá veľa miesta a za tie ušetrené nervy to isto stojí. 

Podľa priority, ktorú ochrane smartfónu pred vírusmi kladiete, je dobré nainštalovať ešte VirusTotal. Ide o aplikáciu, ktorá preskenuje softvér nainštalovaný v mobile a výsledok porovná s databázou, ktorú pomáhajú vytvárať ostatní užívatelia. Ak nájde nejaký malware, upozorní vás. 

Niekedy však dôjde aj ku katastrofickému scenáru. Je to v situácii, kedy ste sa vírusu nezbavili ani po odinštalovaní škodlivej aplikácie. V tomto prípade existuje ešte jedno riešenie – hard reset resp. obnovenie výrobných nastavení. Je to najhorší možný variant nakoľko pri tejto možnosti dôjde k zmazaniu všetkých osobných súborov. Zachovajú sa len tie, ktoré sú uložené na externej karte. 

Vírus v mobile vie poriadne skomplikovať užívanie smartfónu. Dobrá správa však je, že pri základných preventívnych opatreniach, ktoré sme spomínali vyššie sa škodlivého softvéru nemusíte báť.

Autor: Hellvetia